Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. juni 2002 kl 18.30 Herfra til evigheten: Bents verden

Vår tids helter

Bent Rønsen i Uganda. Foto NRK
Bent Rønsen i Uganda. Foto NRK
De stanser kriger i Uganda, driver barnehjem i jungelen i Thailand, hjelper de fattigste i India eller plukker opp hjemløse fra gata i Chicago. Menneskene i serien ”Herfra til evigheten” er vår tids helter. De som gir sitt liv for å hjelpe andre. I dette første programmet møter vi Bent Rønsen som er fredsmegler i Uganda og Kongo – med livet som innsats.

- Hvis jeg må dø, så er jeg rede til det. Det er en risiko jeg tar og som jeg har lært meg å leve med, sier Bent Rønsen.

Mens kone og seks barn venter hjemme i Sørum, reiser han inn i konfliktområder i Uganda og Kongo hvor ingen andre tør å reise. I fjor sommer ble han kjent gjennom Dagsrevyen som nordmannen som gikk inn til Mayi-Mayi-geriljaen i Kongo og fikk dem til å sette fri 17 gisler.

I Uganda
Det er i Uganda Kjell Erik Moen og Jon Anton Brekne fra NRK møter ham. I åtte dager følger de Sørum-mannen i to prosjekter han driver sammen med ugandiske samarbeidspartnere. I det ene hentes barn ut av overfylte fengsler i hovedstaden Kampala og hjem til landsbyen og familien de kommer fra. Det andre prosjektet dreier seg om å få den islamittiske ADF-gerilaen i Rwenzori-fjellene på grensen til Kongo til å legge ned våpnene. Det er en geriljabevegelse som ble startet og støttet av Sudan i 1996, med det endelige mål å opprette en muslimsk stat i Uganda. Mange i området mener at også denne krigen er Osama bin Ladens verk.

Om ”Herfra til evigheten”
- Alle sier at vi nordmenn er blitt så rike og mette at vi ikke bryr oss lenger. Vi ville sjekke om det er sant. Vi ville finne dem som brenner for noe annet enn bensinprisen og neste lønnsoppgjør, forteller programleder Kjell Erik Moen og fotograf Jon Anton Brekne.

Og fant dem gjorde de. I Uganda, i India, Bolivia, Chicago, Thailand og Mocambique, i Oslo og på Lista. Resultatet er blitt en knallsterk serie om nordmenn som lever helt spesielle liv – og som gjør det fordi de drives av trangen til å gjøre noe for andre mennesker.

- Dette er folk som selger gård og grunn og reiser til andre siden av jordkloden. Vi andre snakker om at vi så gjerne skulle gjort noe med elendigheten i verden. Disse folka gjør det, sier programskaperne.

Men hva får dem til å gjøre det? Og hva er det de faktisk gjør? Det er spørsmålene serien ”Herfra til evigheten” prøver å finne svar på.

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen, NRK
Ved Kjell Erik Moen (programleder) og Jon Anton Brekne (fotograf)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
1 Bent Rønsen i Uganda. (Foto: NRK)

2 Kjell Erik Moen og fotografen Jon Anton Brekne reiser verden rundt for å finne nordmenn som gjør en innsats for andre (NRK-foto: Ole Kaland)