Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 17. juni 2005 kl 19.55 Livets reise: Landkrabbene

Ledd to var leddyr

God mor: Denne røde giftfrosken bærer hvert av sine avkom til sin egen dam, der de skal utvikle seg videre. Hun passer på å besøke dem jevnlig. (Foto: Tony Allen/BBC Worldwide)
God mor: Denne røde giftfrosken bærer hvert av sine avkom til sin egen dam, der de skal utvikle seg videre. Hun passer på å besøke dem jevnlig. (Foto: Tony Allen/BBC Worldwide)
Vi følger livets utvikling og forflytter oss fra havet og opp på landjorda. Leddyrene førte an, blant dem forskjellige krabbearter. I dette programmet ser vi hvordan livet erobret landområder.

Da livet ekspanderte fra havet til landjorda, oppstod en rekke nye arter. Disse levde under andre betingelser enn livet i havet, og de bidro til at mangfoldet økte. I kveldens episode følger vi prosessen og stifter nærmere bekjentskap med noen av artene som kom til.

Dessuten blir det en eksklusiv kikk på de aller første fotavtrykkene på land. De tilhører ikke et menneske...

Om serien
Det finnes mer enn 10 millioner plante- og dyrearter på jordkloden. Alle er ulike svar på det samme spørsmålet: Hvordan holde seg i live? Denne bredt anlagte serien forklarer hvordan millioner av år med evolusjon har resultert i et enormt mangfold av arter, hver med sine styrker og svakheter.

Ved hjelp av imponerende grafikk og flotte bilder gjenskapes utviklingen fra de minste og mest primitive skapningene til klodens mest avanserte, nemlig mennesket. Det er en lang reise til sjøs, på landjorda og i luften – en fascinerende historie om kanskje det største underet av alle; livet selv.


Innkjøpt engelsk naturprogram (2005)
Originaltittel: Journey of Life
Programleder: Steve Leonard
Produsert av BBC Worldwide
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 32/92 01 55 79,