Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 mandag 26. juli 2010 kl 19.55 Ingen grenser

Vil de klare det?

Det er bare et par mil igjen til Norge og målet i Hellemobotn, men det fysiske slitet er i ferd med å knekke en av deltagerne. Her hjelper Geir Arne Hageland og Siv Toverød Aleksander Ø.Berg over en elv. (Foto: Geir Evensen/NRK)
Det er bare et par mil igjen til Norge og målet i Hellemobotn, men det fysiske slitet er i ferd med å knekke en av deltagerne. Her hjelper Geir Arne Hageland og Siv Toverød Aleksander Ø.Berg over en elv. (Foto: Geir Evensen/NRK)
Det er bare et par mil igjen til Norge og målet i Hellemobotn, men det fysiske slitet er i ferd med å knekke en av deltagerne.

Ekspedisjonen har nå vart i 26 dager, og deltakerne har taklet både uvante og ekstreme utfordringer. To av dem har måtte forlate ekspedisjonen, mens resten av gruppa har fortsatt mot målet.

I det røffe fjellterrenget inn mot norskegrensa sliter ekspedisjonsdeltakerne voldsomt, og det tærer på samholdet i gruppa.

Aleksander er så utslitt at han vurderer å bryte. Han plages av skyldfølelse fordi han ikke klarer å bidra med bæring og han føler at han sinker de andre. Helt utmattet og med en skadet fot er han så vidt i stand til å ta seg frem til den siste leirplassen. Ekspedisjonens aller siste etappe er på fem kilometer i røft fjellterreng. Vil de klare det?

Om serien
11 nordmenn med ulike funksjonshemninger skriver historie når de legger ut på en tur som virker umulig å gjennomføre. Uten noen ekspedisjonserfaring skal de, med Lars Monsen som leder, krysse Nordkalotten – fra Luleå ved Østersjøen i øst til Hellemobotn ved Atlanterhavskysten i vest. Deltakerne har 30 dager på seg til å forsere 500 kilometer med villmark.

Både Siv og Geir Arne måtte amputere bein som barn, og bruker proteser. Geir Arne har også deformerte fingre. Aleksander er født med cerebral parese, og Tare er nesten helt blind og sterkt hørselshemmet. Suzanna har nedsatt styrke i beina etter en ryggmargsbetennelse som liten, mens Grethe, Kjell og Frode har amputert bein eller armer etter dramatiske ulykker. Erik er født med misdannelser i hendene, har skader etter flere feiloperasjoner og sliter med kronisk svimmelhet. Elin har MS og Per Christian er lam fra hofta og ned etter en skiulykke. De sitter i rullestol.

Deltakerne har alle sitt å slite med, men deler et felles brennende ønske om å vise at vilje, evner og pågangsmot har ingen grenser. Sammen skal de vise at funksjonsnedsettelsene deres ikke hindrer dem i å utfordre naturkreftene og gjennomføre en beinhard ekspedisjon.

Norsk dokumentarserie i seks deler (2009)
Produsert av Mastiff for NRK
Produsent: Vebjørn Ytreberg, 920 63 409,
Kontakt i Mastiff: Åse Bendiksen, 918 17 860
Prosjektleder NRK: Eirik Ingstad Sandberg, 986 06 490
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900