Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. desember 2000 kl 21.00 Stille! Kamera går

Stille! Kamera går (t)

NRK2 fredag 22. desember kl 21.00
Stille! Kamera går

Hjelp, vi lager lavbudsjettsfilm!

Kveldens film er en utadvendt, lekfull og meget morsom farse om en filminnspilling hvor ingenting går som det skal. Alle mulige feil inntreffer, gjerne samtidig, og alle på settet forelsker seg i hverandre.

\"Stille! Kamera går\" er en lavbudsjettfilm om innspillingen av en lavbudsjettfilm der grunntonen svinger mellom Kafka og Marx Brothers. Med oppfinnsomhet og en overraskende struktur som skaper flytende overganger mellom selve filminnspillingen og teamet bak, gir filmen et sjeldent treffende bilde av livet på settet.

Fargerik forsamling
Vi følger den famlende regissøren Nick Reve (Steve Buscemi) i løpet av en innspillingsdag hvor alt som kan gå galt, går galt. Mens han strever med å bevare sin integritet og forstand, blir han både hjulpet og hindret av sin velmenende stab.

Filmfotografen Wolf (Dermot Mulroney) er med lærpåkledning snarere inspirert av Billy Idol enn av Sven Nykvist. Den kvinnelige hovedrolleinnehaveren, Nicole (Catherine Keener), er en talentfull, men nevrotisk skuespiller. Hun har innledet et forhold til den mannlige hovedrolleinnehaveren, Chad Palomino (James LeGros), som hun samtidig ligger i skarp konkurranse med. Til staben hører også Nicks høyre hånd, den meget viljesterke Wanda (Danielle von Zernick).

Sterk handling
Filmen består av flere historier og intriger som flettes inn i hverandre. At det til tider går livlig for seg viser denne opptellingen: To eksplosjoner, to nervøse sammenbrudd, en magesjau, to forføringer, åtte drømmer, et knust hjerte og en kamp på bare nevene. Denne listen kan kanskje også underbygge en teori om at det som skjer bak filmkamera, er mer interessant enn det som skjer foran.

Tom Dicillo, som er ansvarlig både for manus og regi, fikk prisen for beste filmmanus under Sundance Film Festival i 1995.

God omtale
Filmen hadde norsk kinopremiere i 1996 og ble godt mottatt av kritikerne. \"Denne lille filmen har noe mang en dollardyr prestisjeproduksjon mangler: Lekelyst og sjarm.\" (Dagbladet) \"Som en liten humørperle gir denne billige sandwichen av en film en umiddelbar tilfredsstillelse.\" (Klassekampen) \"Bravo for dette intelligente kaos som gir en vellykket film.\" (Aftenposten)

NRK2 fredag kl 21.00

Amerikansk spillefilm fra 1995
Originaltittel: Living in Oblivion
Manus og regi: Tom Dicillo
I rollene: Steve Buscemi, Catherine Keener, Danielle von Zernick, James LeGros, Peter Dinklage og Hilary Gilford
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)