Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 6. februar 2000 kl 20.10 Profil: V?ra Bílá - svart-hvitt i farger

Profil: V?ra B?lá - svart-hvitt i farger

NRK2 søndag 6. februar kl 20.10
Profil: Vera Bilá - svart/hvitt i farger

Romanisangerinnen Vera Bilá

Hun er tsjekker og sigøyner, den internasjonalt anerkjente romanisangerinnen Vera Bilá. I programmet møter vi henne sammen med musikerne som hun turnerer med. Hun forteller om kulturkollisjoner, om diskriminering i eget land og om forskjellige måter å leve livet på - den ene ikke nødvendigvis bedre enn den andre.

\"Jeg liker virkelig mannen min. Så godt at jeg klipper tåneglene hans med tennene mine. De fleste kvinner ville ikke gjort det\", sier Vera Bilá.

Programmet er tatt opp i Tsjekkia, Slovakia og Paris. Det stiller få spørsmål og følger musikerne rundt i deres daglige gjøremål hjemme og på turné, og vi får et godt inntrykk av deres holdninger og meninger. De er totalt uberørt av kamera, og det som kommer fram er et forfriskende ærlig og intimt innblikk i en annerledes måte å leve på.

Kamera følger Vera til hennes manns fattige romanilandsby i Slovakia. Hun er der for å finne en kone til sin sønn, som sitter i fengsel for tyveri. Vi får også oppleve den glade gjenforeningen mellom mor og sønn når han løslates.

Medlemmene av bandet \"Kale\" forteller om erfaringer som gir innhold til - de ofte bitre - sangene de skriver. Hele bandet blir involvert når Vera står i fare for å bli satt i fengsel hvis hun ikke betaler tilbake sosialpenger hun har mottatt på feil grunnlag. Men Vera har spilt bort alt på pengemaskiner...

Musikken er en integrert del av Vera Bilás romanilivsstil, så den vakre, røykfylte stemmen hennes går som en rød tråd gjennom hele programmet. Til slutt følger vi henne til Paris, hvor hun opptrer på små klubber.

NRK2 søndag kl 20.10

Billedtekst:
Vera Bilá (1954-) er en stor dame med en stor personlighet (Foto: Nikola Tacevski)

Tsjekkisk produksjon
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83