Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. juli 2003 kl 19.30 Ut i naturen: Villmarksliv - den gode ensomheten

I naturen med forfatteren Erland Fjell

Forfatteren Erland Fjell trives en stille stund ved bålet og med dagboka i fanget (Foto: Stig Westre)
Forfatteren Erland Fjell trives en stille stund ved bålet og med dagboka i fanget (Foto: Stig Westre)
Forfatteren Erland Fjell lever ut selve villmarksdrømmen. Vi får være med ham på vandring i traktene omkring Ormtjernkampen i Gausdal Vestfjell i Oppland. Fjell trives i sitt eget selskap, og programmet bærer preg av det.

Gjennom en viktig følgesvenn, dagboka, får tv-seerne innblikk i hva som rører seg i det innerste av den ensomme vandreren, i knappe, poetiske formuleringer.

Forsiktig og forutseende
For Erland Fjell er ikke turens lengde av betydning, men opplevelsene underveis. Fotoutstyret og fluestanga er viktige følgesvenner. Han dyrker det tradisjonelle friluftslivet, uten elementer av ekstremsport, og uten å utsette seg for andre farer enn det å være alene, langt fra folk og mobilforbindelse. Forsiktighet og forutseenhet er derfor nøkkelord.

- Det beste med å vandre alene, sier Erland Fjell, er at jeg kan la innfall og innskytelser styre dagene. Finner jeg et sted jeg vil være, slår jeg meg til ro akkurat så lenge jeg vil. Et par timer eller et par dager, det går for det samme. Dessuten gir det styrke og trygghet i hverdagen å bli fortrolig med de innerste tankene, noe som ikke er til å unngå når den gode ensomheten varer lenge nok.

Brødbaking og fluefiske
Programmet byr på vakker natur i store mengder, i all slags vær og til alle døgnets tider. Her er det fritt fram for den som vil drømme seg bort fra en travel hverdag. I tillegg finner den interesserte praktiske vink, som hvordan man baker sitt eget, ferske brød på bålet.

Fluefisket er en rød tråd i programmet, så vel som i Fjells bøker. Men like viktig er formidlingen av ekte, uforfalsket villmarksstemning, møte med fugler og dyr, naturens skiftninger og de tankene som sprenger på når ensomheten råder.

Erland Fjell har gitt ut bøkene "Nattfiskeren og andre fortellinger", "Lengselens elver" og "Villmarksfiske".

Egenprodusert naturdokumentar fra NRK Oppland
Programansvarlig Harald Gundersen, NRK Oppland
Prosjektleder Harald Reitan, Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83