Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. juli 2000 kl 20.30 Min hage

Min hage (ttv)

NRK1 torsdag 13. juli kl 20.30
Min hage (4:9)

På sporet av ridder\'n

Den populære riddersporen og andre staute stauder trives i Erling Ilstads omfangsrike hage i Bodø. Den 78 år gamle pensjonerte tannlegen har brukt 50 år på å bygge opp hagen. Da han startet var dette utmark - i dag er den en av de vakreste hagene i Bodø. Med en ustoppelig energi og arbeidsglede sørger han for at hagen står i full blomst hvert eneste år.

Det å drive en så innholdsrik hage nord for polarsirkelen er i seg selv en utfordring. Erling Ilstads filosofi er at man må spille på lag med naturen. Han har satset på hardføre stauder som holder ut den lange vinteren, kombinert med tulipaner og sommerblomster. Ilstad er også opptatt av å finne fram til en kombinasjon av planter som blomstrer til forskjellig tid i den korte sesongen. - Det kan godt være at hagedrift er en kortvarig glede i Nord-Norge, men den er desto mer intens, smiler Erling Ilstad.

Stort engasjement
Den pensjonerte tannlegen har et utrolig engasjement, ikke bare for sin egen hage, men også for kulturlandskapet rundt Bodø. I en årrekke har han vært en av drivkreftene i foreningen Bodømarkas Venner. Sammen med andre pensjonistvenner, sørger han for at turgåere i området nyter godt av velstelte rasteplasser og ryddige stier. Hjemme i hagen fører han i tillegg sin egen private krig mot skvallerkål og kveke med uforminsket styrke.

Mange muligheter
- Det er mange som ikke er klar over hvilke fantastiske muligheter de har til å skape flotte fjellhager i Nord-Norge, sier Erling Ilstad. Selv har han med gartnerutdannelse og en altoppslukende hobby funnet fram til de staudene som trives best i sin hage. Mange år med prøve- og feile-metoden, samt en gartnerutdannelse i yngre år, gjør at han i dag kan gi mange gode tips til den som ønsker å satse på stauder som garantert kommer igjen til neste år.

NRK1 torsdag kl 20.30

Naturprogram fra NRK Nordland
Programansvarlig: Trond Eliassen
Foto og redigering: Harald Krogtoft

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41