Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 9. mai 2008 kl 19.55 Michael Palins nye Europa: Polen fra nord til sør

Palin møter Lech Walesa

Michael Palin møter fagforeningslegenden Lech Walesa i Gdansk. Til høyre tolken Witold. ( (Foto: Basil Pao)
Michael Palin møter fagforeningslegenden Lech Walesa i Gdansk. Til høyre tolken Witold. ( (Foto: Basil Pao)
Polen står for tur på Michael Palins rundreise i det nye Europa. Det blir også en reise gjennom historien, fra konsentrasjonsleirenes redsler til Lech Walesas frihetskamp, som ble starten på jernteppets fall.

Michael ankommer havnebyen Gdansk med kanalbåt. Her ligger skipsverftene der elektrikeren Lech Walesa dannet Solidaritet, den første, uavhengige fagforeningen i øst. Bevegelsens kamp gjennom 80-årene førte til ettpartistyrets fall, med streikegeneralen Walesa som den store triumfator.

Michael Palin forteller den utrolige historien om Lech Walesas liv, samtidig som han drar på leting etter den gamle fagforeningskjempen. Og til slutt får han møte og intervjue et av Europas store forbilder i nyere tid.

Britisk emigrant
Senere blir gjør Palin en gjesteopptreden i en kabaretgruppe i Eblag, og han utforsker Warsawa. Her får han et livlig møte med briten Kevin Aiston. Han gjorde et ganske så uvanlig valg da han emigrerte til Polen og fikk jobb på en brannstasjon. Senere har han blitt standup-komiker og er litt av en kjendis i Polen.

Polen er landet der nazistene la de fleste av sine utryddelsesleirer. Av disse er ingen mer beryktet enn Auschwitz, der en beveget Michael Palin gjør en personlig pilegrimsreise.

Krakow er neste stoppested før Palin drar til fjells til Zakopane, Polens største vintersportssted. Her deltar han i bryllup mellom to skilærere og tester ut en dødelig sterk vodka, før turen går videre med elvebåt til den slovakiske grensen.

Om serien
Det nye, åpne Europa i øst er målet for den glade vagabonden Michael Palin denne gang.

Den tidligere Monty Pyton-skuespilleren har hatt enorm suksess i snart ti år med sine underholdende reisebrev fra alle verdenshjørner. Også denne sjuende og foreløpig siste serien i rekken ble omfavnet av seere og kritikere da den gikk på BBC i fjor høst.

Tradisjon, omveltning og ambisjoner er stikkord for det Europa vi får møte. Serien gjenspeiler optimismen som preger disse landene, og går tett inn på folks dagligliv. Og som vanlig benytter Michael Palin enhver anledning til å gå utenom allfarvei i urørte, vakre områder – og til å knytte nye vennskap på veien.

Rundt tjue til dels nye nasjoner i det sentrale, østlige og sørøstlige Europa står på reiseplanen denne gang. Ferden begynner i Slovenia og går videre til Balkan, Svartehavsområdet og de baltiske statene. Palin reiser med damplokomotiv i Polen, besøker det mystiske "hvite broderskap" i Bulgaria, utforsker den tyrkiske kulturen og spaserer på glødende kull i Estland. Han forflytter seg til fots, på hjul, til vanns, på skinner og med esel, fra Albania i sør til Latvia i nord.

Britisk reiseserie i sju deler
Originaltittel: Michael Palin’s New Europe
Av og med Michael Palin
Produksjon: Prominent Television for BBC (2007)
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer på BBC 
  • Michael Palins hjemmeside 
  • Les omtale til program 1