Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 11. august 2001 kl 20.35 Lenge leve livet!

Dollie om vennskap, gjeld og karriere

Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian så på deltakelsen i Melodi Grand Prix i 1984 som en ny start (NRK-foto: Jan Nordby)
Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian så på deltakelsen i Melodi Grand Prix i 1984 som en ny start (NRK-foto: Jan Nordby)
Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov dannet 15 år gamle duoen Dollie, senere Dollie de luxe. I programmet forteller de om eventyrlig suksess, men også om slakt i engelsk og norsk presse, store gjeldsproblemer og skittentøyvask i rettssalen. Jentene er i dag voksne, reflekterte kvinner på 38 år, har egne karrierer og et vennskap som overlever alt.

De vokste opp i bydelen Opsahl i Oslo og ble gode samarbeidspartnere allerede i sandkassen. Senere gikk de sammen i musikalsk barnehage, og så oppdaget de Abba. Benedicte og Ingrid sendte inn et bånd til NRK Radio og ble ”oppdaget” som det heter. Det var her Ole A. Sørli kom inn i bildet. Han ble deres manager, plateprodusent og tekstforfatter. – Han hadde svar på alt, forteller Benedicte. Sørli forteller selv i programmet om forholdet til Dollie-jentene.

Første akt
Dollies debut i fjernsynet skjedde i ungdomsprogrammet ”Halvsju”. Her opptrådte de med størrelser som Jahn Teigen og Åge Aleksandersen, og i 1980 kom den første platen deres, ”Første akt”. Platen solgte til gull, 50.000 eksemplarer, og to 17-årige jenter fikk Spellemannprisen for Årets pop-plate. I 1981 var Dollie de luxe med i Melodi Grand Prix for første gang, uten å vinne. Plate nummer to solgte ikke så godt, og selv om de hadde suksess i Japan i 1982, var det et faktum at de opplevde en liten nedtur.

Lenge leve livet!
I 1984 vant Dollie de luxe den norske finalen i Melodi Grand Prix med sin egen ”Lenge leve livet!” Men nedturen skulle bare fortsette. ”Fiasko de luxe” og ”Fjollie” var overskrifter i norsk presse. – Vi var helt på bånn, forteller Ingrid.

Men Benedicte var jo koloratur-sopran og Ingrid musiker og arrangør – hva med litt Nina Hagen-galskap? ”Satisfaction” kombinert med ”Nattens dronning” var slett ikke så dumt. Særlig franskmennene elsket denne kombinasjonen av rock og opera. Suksessen var også et faktum i Vancouver i Kanada under verdensutstillingen der.

”Which Witch”
Konsertversjonen av ”Which Witch” ble uroppført i Grieghallen 27. mai 1987, med stor suksess. Planene om å lage en helaftens forestilling ble lagt, og ”med Hydro i ryggen og Ole i front”, som Benedicte sier, var de sikre på at dette skulle gå bra. Selveste Andrew Lloyd Webber var interessert, og premieren opprant i West End i London høsten 1992. Som de fleste vil huske var publikum begeistret, men den engelske pressen sto for griseslakt av forestillingen. – Det var en dyrekjøpt erfaring, og siden har vi betalt… sier Benedicte.

Gjeld, gjeld og atter gjeld
16 millioner i gjeld er ikke småtteri, og jentene skjønte for sent at det ikke nytter å dytte en så mye penger foran seg. De dro på turné med ”Which Witch”, og det gikk bra. De hadde også suksess med forestillingen ”Henriette VIII og hennes seks ektemenn”, men gjelden var der fortsatt. Problemene her endte i retten, hvor det etter en del skittentøyvask kom til forlik mellom Sørli og jentene i mars i år.

Samarbeidet fortsetter
Benedicte Adrian Mouton er gift og bor i dag Aix-en-Provence i Frankrike, hvor hun blant annet har sønnen Victor å ta seg av. Ingrid Bjørnov er kapellmester, arrangør – og hun opptrer også som kabaretartist med egne, underfundige tekster. Men samarbeidet fortsetter. Ingrid drar ofte til Frankrike for å skrive musikk sammen med Benedicte. ”Frk. Detektiv” heter det seneste prosjektet.

Egenprodusert underholdning
Kommentarer ved Jostein Pedersen
Prosjektleder Jon Ola Sand
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian så på deltakelsen i Melodi Grand Prix i 1984 som en ny start (NRK-foto: Jan Nordby)
2. Det var stor optimisme rundt Dollie de luxe og ”Lenge leve livet!” i 1984 – helt til den internasjonale finalen var over og Norge så vidt klarte en 17. plass blant 19 land… (NRK-foto: Jan Nordby)
3. Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian i Paris i 1986. Dollie de luxe scoret høyt på singellistene i Frankrike (Foto: Rolf M. Aagaard)
4. Tidligere produsent, partner og manager Ole A. Sørli saksøkte Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian for til sammen én million kroner. Her er Ingrid og Benedicte under det bitre møtet i Oslo Byrett i februar i år (Foto: Cornelius Poppe/Scanpix)