Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 3. juni 2010 kl 20.45 Europa - en reise gjennom det 20. århundret

1940 – Vichy Frankrike


Helt til slutten av 1970-årene lot franskmennene som om hele folket var motstandere av Nazityskland. Men det var løgn. Etter overgivelsen i 1940 støttet omtrent en tredel av landet de tyske okkupantene.

Statssjef Pétain styrte den såkalte franske staten fra Vichy. Uten at tyskerne presset på innførte han en forordning som gjorde jødene til annenrangs borgere.

Denne episoden handler om Pétains høyre hånd, premierminister Fernand de Brinon. Han var en god venn av Von Ribbentrop og en velkommen gjest hos Hitler. De Brinon var gift med en jødisk kvinne. Sammen med ett av deres to barn drar vi tilbake til krigens Vichy, en smertefull reise gjennom den franske kollektive hukommelse.

Om serien
Den bestselgende boken "Europa" av den nederlandske historikeren Geert Mak, er utgangspunktet for denne tv-serien på 35 episoder.

Mak tar oss med på en reise gjennom 1900-tallets Europa. Med tog, bil og båt ferdes han gjennom historien og over kontinentet fra århundreskiftets Wien, via Madrid, Volgograd, Berlin og Tjernobyl, til ruinene i Sarajevo. Programmene inneholder unikt dokumentarisk materiale og lar oss møte mennesker som på en eller annen måte er påvirket av de hendelsene som har preget det tjuende århundret. Vi er alle en del av Europa, men hver av oss har sin egen historie å fortelle.

Nederlandsk dokumentarserie, 2009
Originaltittel: In Europe
Produsent: NPO
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900