Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P2 søndag 22. august 2010 kl 09.30 Språkteigen

Ordet 'viking' selger godt i Normandie

Ordet 'viking' er et hett salgstriks i Normandie i Frankrike. Landsdelen har fått navnet sitt fra 'les normands', mennene fra nord, som slo seg ned der på 800- og 900-tallet. Dagens normannere er stolte av viking-bakgrunnen sin, til tross for at vikingene var mest kjent i samtida si for å plyndre klostre, drepe og voldta. Men normannerne kjøper villig vekk alt fra bøker til fornøyelsesparkbilletter så lenge ordet 'viking' er med.

Siste rest av det norrøne kasus-systemet ligger på sotteseng. I Møre og Romsdal og indre Sør-Trøndelag har kasuset dativ klamra seg fast helt fram til nå, men de unge vil ikke snakke som bestemor og bestefar. Språkforskere har undersøkt om videregående-elever i Surnadal og Oppdal bruker dativ - det gjør de i veldig liten grad. Dermed vil dativen være helt forsvunnet fra norske dialekter om få tiår.

Navnet på spillet 'sjakk' kommer fra det persiske ordet for konge, nemlig 'shah'. Sylfest Lomheim svarer på spørsmål fra Språkteigens lyttere. Programleder er Randi Lillealtern.