Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. mars 2001 kl 20.10 Vagn på arabiske eventyr

Vagn på arabiske eventyr (t)


NRK2 fredag 30. mars kl 20.10
Vagn på arabiske eventyr (8:9)

Til Irak og Babylons ruiner

Turistene reiser i en stor bue utenom Irak, og Vagn Olsen har Babylons ruiner helt for seg selv når han på den 8. etappen av sin arabiske rundreise får et innblikk i Saddam Husseins rike. Etter 14 timer på landeveien, gjennom ørkenen fra Jordans hovedstad Amman, når Vagn Olsen frem til Iraks hovedstad Bagdad, storbyen som en gang var blant verdens rikeste.

I dag er Bagdad en hardt prøvet by. Etter årtier med krig og internasjonale sanksjoner er det fattigdom som preger hverdagen. Man selger hva man har, uansett om det er bøker eller hundevalper. Vagn tar en tur på bokmarkedet hvor han blant annet møter en meget filminteressert bokhandler.

Alene i Babylon
I Irak finnes en rekke arkeologiske severdigheter i verdensklasse, fra den tiden da landet het Mesopotamien og la grunnlaget for en blomstrende kultur. Men i dag er det ingen som vil se ruinene av Babylon, og Vagn har hele området for seg selv. Den eneste han møter er en irakisk arkeolog. Han har arbeidet i 26 år med å samle ny viten om praktbyen med de hengende haver som Nebukadnezar skapte til sin hustru.

Damaskus
Fra Irak går reisen videre til Syrias hovedstad Damaskus hvor gjesten fra Danmark blir invitert til bryllup i en av byens forsteder. Alle i kvartalet er med på festen. Blant festdeltakerne er en mann med to koner som har født til sammen 18 barn.

Om serien
Den populære danske reporteren Vagn Olsen er igjen på reisefot. Denne gangen legger han opp til spennende arabiske eventyr og følger den samme ruten gjennom \"Det Lykkelige Arabia\" som kong Fredrik Vs danske ekspedisjon la ut på for 240 år siden. Med Alexandria i Egypt som utgangspunkt blir vi med på en 80 dagers fascinerende reise gjennom Saudi-Arabia, Yemen, Oman, De forente arabiske emirater, Iran, Irak, Jordan, Syria og Libanon.

NRK2 fredag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1 15.10.00

Dansk reiseserie i ni deler
Ved Vagn Olsen
Pressekontakt: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364 og Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilde
89 år gamle Mohammed Fadel er en av Iraks levende legender. (Foto: Jørgen Palmer Christensen).