Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 11. april 2008 kl 19.55 Michael Palins nye Europa: Bryting og sirenesang

Solfest og oljebryting

Olivenoljebryting i Edirne, Tyrkia. (Foto: Basil Pao)
Olivenoljebryting i Edirne, Tyrkia. (Foto: Basil Pao)
I det andre av sju reisebrev fra det nye Europa i øst er Michael Palin på solfest hos en sekt i Bulgaria og lærer å brygge hjemmebrent. Han møter en homofil sigøyner som er superstjerne på Balkan, overværer oljebryting i Tyrkia og får Madonnas magedanslærer til å rive seg i håret.

Reisen begynner denne gang ved Ohridsjøen i Makedonia. Herfra krysser Michael Palin grensen inn til Bulgaria, der han besøker det mystiske "hvite broderskap" i Rilafjellene.

På vei til Sofia møter han Aziz, som er homofil transvestitt og sigøyner. Med sin turbo-folkemusikk har han blitt en høyst original og kontroversiell superstjerne. Michael Palin besøker også sigøynerkvarteret i Plovdiv, Bulgarias nest største by, før turen går videre til Tyrkia.

Oljebryting og magedans
I byen Edirne utforsker Palin den ottomanske kulturen og får seg noen overraskelser. Og han er tilskuer under et mesterskap i olivenoljebryting, Tyrkias mest populære nasjonale sportsgren.

I Istanbul forsøker han å lære magedans av Tanyeli, som hadde mer hell da hun instruerte Madonna i samme edle kunst. Samtidig forsøker Palin å finne ut hvor europeiske tyrkerne kjenner seg, og hvor mange som støtter tyrkisk medlemskap i EU.

Kameler og klipper
I oldtidsbyen Efesos blir han med på den årlige festivalen i kamelbryting, om mulig en enda mer bisarr og fascinerende opplevelse enn oljebryternes mesterskap.

Så legger han ut på den gamle reiseruten som ble brukt i århundrer til grensa mot Iran og Irak. I fjellene i Kappadokia møter han en tysk antropolog og hans innfødte kone, som blir hans veivisere i det fantastiske klippelandskapet.

Om serien
Det nye, åpne Europa i øst er målet for den glade vagabonden Michael Palin denne gang.

Den tidligere Monty Pyton-skuespilleren har hatt enorm suksess i snart ti år med sine underholdende reisebrev fra alle verdenshjørner. Også denne sjuende og foreløpig siste serien i rekken ble omfavnet av seere og kritikere da den gikk på BBC i fjor høst.

Tradisjon, omveltning og ambisjoner er stikkord for det Europa vi får møte. Serien gjenspeiler optimismen som preger disse landene, og går tett inn på folks dagligliv. Og som vanlig benytter Michael Palin enhver anledning til å gå utenom allfarvei i urørte, vakre områder – og til å knytte nye vennskap på veien.

Rundt tjue til dels nye nasjoner i det sentrale, østlige og sørøstlige Europa står på reiseplanen denne gang. Ferden begynner i Slovenia og går videre til Balkan, Svartehavsområdet og de baltiske statene. Palin reiser med damplokomotiv i Polen, besøker det mystiske "hvite broderskap" i Bulgaria, utforsker den tyrkiske kulturen og spaserer på glødende kull i Estland. Han forflytter seg til fots, på hjul, til vanns, på skinner og med esel, fra Albania i sør til Latvia i nord.

Britisk reiseserie i sju deler
Originaltittel: Michael Palin’s New Europe
Av og med Michael Palin
Produksjon: Prominent Television for BBC (2007)
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer på BBC 
  • Michael Palins hjemmeside 
  • Les omtale til program 1