Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. september 2008 kl 21.40 Historien om Norge: Kong Sverre

Karsten Alnæs’ historier

Karsten Alnæs er vår veiviser gjennom Norges historie. (Foto: Rubicon).
Karsten Alnæs er vår veiviser gjennom Norges historie. (Foto: Rubicon).
Karsten Alnæs’ fembindsverk om Norges historie er blitt en sjelden publikumssuksess med opplag på rundt tre hundre tusen. I tv-serien med samme navn tar forfatteren oss selv med inn i fortiden, og lar oss oppleve dramatiske begivenheter og enkeltmenneskers skjebner fra 1100-tallet og framover.

Karsten Alnæs har skrevet manus til serien basert på sitt eget maratonprosjekt, og han opptrer selv som programleder og forteller gjennom 16 halvtimes programmer.

Intensjonen har vært å ta seere i alle aldre med på en lærerik og spennende reise i vår egen historie.

Hovedtemaer
De enkelte episodene har hver sitt hovedtema, og byr på historier om dramatiske og viktige prosesser fra borgerkrigene på 1100-tallet til begivenhetene på Eidsvoll i 1814. Som i bøkene er historien i utpreget grad sett nedenfra, fra vanlige menneskers ståsted, men også historiske skikkelser som kong Sverre står sentralt.

Svartedauden, kjærligheten og erotikkens vilkår, hekseprosesser, kriminalitet og vold er noen av temaene som Karsten Alnæs vil ta for seg. Alnæs’ tekster er bildelagt gjennom dramatiseringer, visuelle effekter og opptak med forfatteren på historiske steder. Han har reist rundt med tv-teamet over hele landet og også på Færøyene, der han forteller om kong Sverre.

Vårens programmer
Karsten Alnæs’ populærhistoriske norgeshistorie, som utkom i årene 1996-2000, er et verk i fem bind på til sammen over 3000 sider. Tv-serien byr på et utvalg av beretningene herfra og tar for seg følgende temaer:

1. Kong Sverre
Borgerkrigene har lenge herjet i Norge, men i 1163 ser det for første gang ut til at stormennene og Kirken kan samles om en felles konge for landet, Magnus Erlingsson. Da trer det fram en ukjent mann som hevder å være kongssønn. Som en David mot Goliat kjemper han for tronen. Med seg har han en fillete krigerflokk kalt Birkebeinerne.

2. Storhetstid
I 1258 ble det inngått en allianse mellom det norske og et av de spanske kongehus. Da reiste kong Håkon Håkonssons datter Kristina til Castilla for å gifte seg med prins Don Felipe, broren til den mektige kong Alfonso X. Samtidig nærmer Norge seg Europa, både politisk og kulturelt. Bøker blir skrevet, musikk komponert, og bygninger som Nidarosdomen og Håkonshallen vitner om norsk storhetstid.

3. Svartedauden
Det er år 1349, og svartedauden har kommet til Norge. Ingen vet hvordan smitten blir overført, og panikken og fortvilelsen brer seg. I stedet for å jakte på rotta som er årsaken til smitten, ber man til helgener eller renser kroppen med ild. Imens raser pesten nådeløst videre.

4. Erotikk, lyst og lengsel
Vi er i Lom en gang på 1200-tallet. Gudny og Kolbeins kjærlighet er intens. Denne episoden handler om ekteskapets vilkår i middelalderen, om kyskhet, impotens, sjalusi og homofil kjærlighet.

5. I heksenes rike
I Finnmark i 1617 pisker dommere fram et bilde av kvinnen som vondt vesen. Et av ofrene er Kirsten Søfrensdatter. Hun blir beskyldt for å være trollkvinnens admiral, og i skikkelsen av en tispe skal hun ha hatt samleie med Satan selv. Ellers er det bygdefolket selv som driver mest med heksejakt, som på Vestlandet i 1640-årene.

6. Opprør!
På slutten av 1700-tallet reiser bonden Kristian Lofthus til kronprins Fredrik i København. Han forteller kronprinsen hvordan borgerne på Sørlandet skor seg på fattige bønder. Lofthus blir oppmuntret til å kjempe mot urettferdigheten. Lite ante kronprinsen at han dermed var med på å sette i gang en hel opprørsbevegelse i Norge.

7. Kniven, æren og straffen
På 1500-tallet var det vanlig å ty til kniv og øks når ens ære ble krenket. Det fikk ofte skjebnesvangre følger på de mange vertshusene. Men straffen kunne også bli hard for drapsmenn, som da bøddelen Samson Isberg hogde hodene av to drapsmenn på Etterstadsletta i Kristiania.

8. En nådeløs tid
En fortelling om den norske allmuens møte med nådeløse embetsmenn på 1600-tallet. Tjenestejenta Anne føder et dødfødt barn. Uten støtte fra familie eller andre, blir hun presset til å tilstå et fosterdrap hun ikke har begått.

Om Karsten Alnæs
Forfatter, journalist og lærer. Født i Hønefoss i 1938 og oppvokst på Kampen i Oslo. Utdannet cand.philol med hovedfag i nordisk. Debuterte som forfatter i 1975 med novellesamlingen "Veps". Hans forfatterskap rommer historiske romaner, fagbøker, barnebøker og romaner med handling fra lokalmiljø i hovedstaden. I 1992 mottok han Brageprisen og Bokhandlerprisen for romanen "Trollbyen". Romanen "Sabina" (1994) er oversatt til en rekke språk. Hans siste roman er "En fremmed" (2002), med handling fra den spanske borgerkrigen.

Var konsulent for tv-serien "Kvardagsliv" som gikk på NRK julen 2000. For tiden er han i gang med et nytt historisk storprosjekt, "Historien om Europa", planlagt i fire bind.

Alnæs har arbeidet som lektor i videregående skole og undervist ved Journalisthøgskolen. Formann i Den norske Forfatterforening 1985-1987 og siden 1999. Kulturredaktør i Dagbladet 1987-1991.

Serie basert på Karsten Alnæs’ bøker
Produksjon: Rubicon TV i samarbeid med NRK Kulturavdelingen
Manusforfatter og programleder: Karsten Alnæs
Regi: Mark Åkerblom
Prosjektleder NRK: Anne Røthing
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99


LENKER
  • NRKs forfattersider om Karsten Alnæs 
  • Gyldendals forfattersider om Karsten Alnæs 
  • Dagbladets forfattersider om Karsten Alnæs 
  • Aftenpostens forfattersider om Karsten Alnæs