Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 14. oktober 2007 kl 22.30 Lydverket presenterer: Houston- rappens stygge andunge

Houston-rap - en usannsynlig suksess

Mona B. Riise og Devin the Dude (Foto: NRK)
Mona B. Riise og Devin the Dude (Foto: NRK)
Delstaten Texas er mest kjent for countrymusikk, oljepumper, president Bush og kyr. Men byen Houston har trosset klisjéene og vokst frem som amerikansk hiphops heteste by.

Gwen Stefani, Kanye West, Beyoncé og Pharell er bare noen av de største artistene som i det siste har benyttet seg av Houston-rappere på låtene sine.

Spesielt lydbilde
Houston-rappens unike lydbilde reflekterer byen og menneskene som bor der. Alt går i sakte tempo i Texas, så når også musikken ble spilt sakte nok av den legendariske DJ Screw, falt brikkene på plass.

DJ Screw sto bak Houstons signatur-sound, "screwed", da han skrudde ned hastigheten på platene til det nærmest ugjennkjennelige. Først synes folk det låt stygt, men nå brukes elementer av hans teknikk ikke bare av Houston-rapperne, men den kopieres over hele verden.

Lydverkets Mona B. Riise besøkte sørstatsbyen hvor hun gikk i studio med veteranene Bun B og Scarface, dro hjem til Devin the Dude, og møtte Slim Thug, Matt Sonzala, Screwed Up Click’s Trae og Lil’ D, samt brødrene Salih og Tomar Williams som utgjør det ettertraktede produsentteamet Carnival Beats.

Denne kvelden får du hele historien om rappere som bruker hostesaft som dop, om et dødsfall som revitaliserte en hel sjanger, fete biler og hvordan alt dette bidro til å skape Houstons helt spesielle sound og usannsynlige suksess.

Egenprodusert musikkmagasin
Kontaktperson, Vaktsjef Vivi Stenberg Lydverket: 23048421/48170315
Kontaktperson, Marked og kommunikasjon: Hilde Ljøen
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900,
info@nrk.no