Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 19. november 2000 kl 20.10 Bokbadet

Bokbadet (t)


NRK2 søndag 19. november kl 20.10
Bokbadet

Iain Pears\' mysterieroman

I kveld er den britiske forfatteren Iain Pears gjest hos Anne Grosvold i \"Bokbadet\". Pears har gjort internasjonal suksess med boken \"Et skilt ved korsveien\". Boken er blitt kalt mysterieroman, og intrigen er så utfordrende at romanen er blitt sammenlignet med Umberto Ecos \"Rosens navn\".

I \"Et skilt ved korsveien\" er handlingen lagt til Oxford i England, og året er 1663. Fire stemmer beskriver omstendighetene rundt mordet på Robert Grove. Han var ansatt ved New College og ble drept dette året. Hvorfor måtte han bøte med livet, og hvem sto bak? Dette er hovedmysteriet i den over 700 sider lange romanen.

Fire stemmer, fire historier
Når fire personer skal skildre samme hendelse, blir ikke resultatet fire likelydende historier. For med menneskets trang til selvhevdelse og selvbeskyttelse kommer ikke alltid sannheten i første rekke. Den dukker heller opp på siste side.

Iain Pears bruker virkelige personer, faktiske hendelser og fri fantasi, og bare det å bruke fire fortellere til samme historie er en krevende øvelse som han består med glans, mente kritikerne.

Første forteller er Marco da Cola, \"velbyrdig herre fra Venezia\", som kommer til Oxford like før Grove dør. Jack Prescott, en ung engelskmann som vil renvaske sin far for anklagen om forræderi mot kongen, er den andre, og begge disse personene er fiktive. Det er derimot ikke de to siste, matematikeren og kryptologen John Wallis og antikvaren Anthony Wood. De holdt begge til i Oxford på 1660- tallet.

Hvem av de fire pynter på sannheten, og hvem lyver med troverdighet for å beskytte seg selv? \"Et skilt ved korsveien\" er spennende, intelligent, overraskende og likevel lettlest, mente Dagbladets Kurt Hanssen.

NRK2 søndag kl 20.10

Egenproduksjon fra Kulturavdelingen
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Anne Grosvold har møtt den britiske forfatteren Iain Pears (Foto: Scanpix)