Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 31. desember 2009 kl 19.50 Året med kongefamilien

Kongelig tilbakeblikk

Nadia Hasnaoui møter kongeparet i et åpenhjertig intervju på Slottet der de ser tilbake på 2009. (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Nadia Hasnaoui møter kongeparet i et åpenhjertig intervju på Slottet der de ser tilbake på 2009. (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Som alltid i romjula blir det tilbakeblikk på kongeparets små og store begivenheter i året som gikk. At 2009 var et aktivt år for dem, forstår vi i dette åpenhjertige intervjuet med Nadia Hasnaoui.

Da kongeparet nylig besøkte Cape Town i Sør-Afrika, møtte de blant andre fredsprisvinnerne Desmond Tutu, Frederik de Klerk, og døtrene til Albert Luthuli og Nelson Mandela. De besøkte også en tuberkuloserammet familie, og fikk innsyn i tiltak for barn og unge.

Opplevelsesrike reiser
Dette er et av mange spennende øyeblikk vi ser tilbake på fra kongeparets virke i 2009. Vi følger dem blant annet til Operaen i Bjørvika da Den Norske Opera & Ballett i høst feiret sitt 50 års jubileum, og er med på deres opplevelsesrike ferd i Finnmark. Der overnattet de i lavvo, besøkte Sametinget og fikk oppleve reinsdyrkjøring i minusgrader.

Kongeparets fylkestur gikk i år til Hordaland. Vi ser hvordan de i løpet av tre dager fikk oppleve natur, kultur og næringsliv i seks Hordalandskommuner i strålende sommervær.

Kultur og religion
Innvielsen av Opera Nordfjord og åpningen av Hamsun-året er noen av kulturbegivenhetene dronningen bidro til i 2009. Sammen med kongen og kronprinsen har hun også engasjert seg for å møte nye religioner ved å besøke utstillinger, moskeer og deltatt på møte i islamsk råd i Oslo.

Vi møter også kronprinsen og kronprinsessen i deres virke og får et godt innblikk i deres hjertesaker. Dette skildres for eksempel i et tilbakeblikk på deres besøk i Mexico.

Barnepris til kongen
Like før jul mottok kongen Røde Kors "Barnerettighetspris" 2009. Denne fikk han for sitt engasjement for vanskeligstilte barn. Å ta barnas sak i forsvar har gått som en rød tråd i flere av hans aktiviteter året i gjennom, noe som kommer tydelig fram i intervjuet med Hasnaoui.

Egenproduksjon av NRK Underholdning (2009)
Intervjuer: Nadia Hasnaoui
Producer: Torstein Vegheim
Prosjektleder: Hanne Roaldsen
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 91164716
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, 815 65 900