Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. september 2004 kl 23.10 Lydverket

Spesialsending fra Lydverket

Lydbilde, eller "sound" som de fleste kjenner det som, er hovedsaken i ukens Lydverket Spesial. Vi har snakket med The Hives om deres retrosound og med Kim Gordon og Motorpsychos Bent Sæter om hvorfor lydbildet til Sonic Youth har hatt så mye å si for indierocken. Dessuten får du vite mer om støymusikk , og ikke minst om alle musikkinteressertes mareritt: tinnitus!

The Hives fra den lille byen Fagersta i Sverige ble internasjonale rockestjerner med sin forrige plate, "Veni, Vidi, Vicious". Sammen med The White Stripes og The Strokes fikk svenskene æren for at rocken ble populær igjen rundt årtusenskiftet. Med sin nye plate "Tyrannosaurus Hives" har de eplekjekke svenskene planer om å bli enda større, blant annet gjennom en svært gunstig millionplatekontrakt i USA.

Lydverket har pratet med The Hives om lyd. Om hvordan de vil høres ut og ikke minst om hvordan de ikke vil høres ut.

Sonic Youth
Sonic Youth er kanskje en av rockens mest usannsynlige suksesshistorier, og det viktigste bandet for utviklingen av indierocken. Med utgangspunkt i kunst- og støyscenen i New York tidlig på 80-tallet har Sonic Youth redefinert bruken av støy innen gitarrocken. Deres frigjøring fra tradisjonelle klangbilder og låtstrukturer har vært en av de viktigste inspirasjonskildene for band som Nirvana, Beck og Beastie Boys - og i Norge Motorpsycho.

Lydverket har pratet med vokalist og bassist Kim Gordon om deres spesielle lydbilde. I tillegg forteller Bent Sæther, også fra Motorpsycho, og Joakim Haugland fra det norske plateselskapet Smalltown Supersound hvorfor Sonic Youth er et så viktig band.

Støy
Det er ikke bare Sonic Youth som har benyttet seg av støyelementer i sin musikk. Listen på artister som har brukt støy som virkemiddel, er lang.

I Lydverket denne uka får du møte artister som ikke bare har brukt elementer av støy i musikken sin, men som har rendyrket støyen. Møt Jazzkammer og Fe-mail, noen av Norges fremste støyartister, som har tatt bort melodi, harmoni og rytme for å kun fokusere på feedback og annet "bråk". Dette fører til et rent lydkick som for mange kan virke vanskelig tilgjengelig, men for andre igjen er både interessant, inspirerende og vakkert.

Tinnitus
Ikke all lyd er vellyd – og det gjelder selv om man liker den. For feil lyd kan også gi fysiske men. Tinnitus er en plage mange musikere og musikkinteresserte sliter med, gjerne som et resultat av at ørene har fått kjørt seg i alt for høy lyd.

Men hvordan får man det og hvordan er det å leve med lyder i sitt eget hode? Lydverket har dratt på besøk til musikere og musikkelskere med lyder summende i ørene dag og natt for å finne ut hvordan det er å leve når det aldri er stille.

Egenprodusert musikkprogram fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,

LENKER
  • Les mer