Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. september 2012 kl 22.30 En sterk historie: Sigrun Slapgard og Ingrid Betancourt

Livet som FARC-gissel


NRKs Latin-Amerika reporter, Sigrun Slapgard, møter igjen det tidligere verdensberømte gisselet og miljøpolitikeren Ingrid Betancourt.

I 2002 var Betancourt presidentkandidat for et lite grønt parti, som frittalende kjempet mot FARC-geriljaen i Colombias jungel og mot korrupsjon i deler av landets styre.

Dette er saken og enkeltskjebnen som Sigrun Slapgard aldri slapp. I løpet av de seks og et halvt årene Ingrid Betancourt var fange hos den brutale FARC-geriljaen, holdt Slapgard kontakt med moren og søsteren til gisselet.

I mange år kom ingen konkrete livstegn, men ryktene var mange. Det var en journalistisk utfordring å analysere ryktene og analysere hvilke kilder som satte ut påstander som at den tidligere politikeren egentlig ikke ville settes fri. Ryktene om at hun var alvorlig syk mot slutten av fangenskapet viste seg å stemme. Ryktene om at Ingrid Betancourt var død var en av de mange ryktene NRK-reporteren valgte å ikke bringe videre.

I en lengre samtale med Yolanda, moren til Ingrid, ble Sigrun Slapgard sterkt beveget av hennes sterke tro på at datteren Ingrid var i live. Hver morgen i seks og et halvt år - mellom 04:00 og 05:00 - sendte Yolanda radiomeldinger i håp om at datteren, eller en av de mange andre gislene i den enorme jungelen, hørte meldingene. I Colombia sender flere radiostasjoner hilsninger fra slektninger til gisler i jungelen.

Som styremedlem i stiftelsen "Fritt ord" er Sigrun Slapgard sterkt engasjert i å forsvare ytringsfriheten, og her var det en klar sak! Ingrid Betancourt hadde taleforbud fordi geriljaen fryktet den virkningen hun hadde på soldatene som var satt til å hindre alle fluktforsøkene hennes. De siste fire årene av fangenskapet (på 6 og et halvt år) var Ingrid lenket.

Ingrid Betancourt ble satt fri sammen med 14 andre gisler i en dramatisk redningsaksjon i 2008. Etter dette har Ingrid Betancourt brukt lang tid på å skrive boka om de lange harde årene i jungelen. Ordet verdighet går igjen i boka. Å beholde verdigheten var en kamp hun kjempet fra første dag. Hun ønsket ikke å føle seg som et offer.

I TV- programmet møtes Betancourt og Slapgard igjen til samtaler med både tilbakeblikk og tanker om hva hun ønsker å engasjere seg i fremover.

Om serienÅtte NRK-reportere forteller om møter med mennesker som har gjort ekstra sterkt inntrykk på dem. Annette Groth, Ole Torp, Knut Magnus Berge, Einar Lunde, Morten Jentoft, Sigrun Slapgard, Hans Wilhelm Steinfeld og Gro Holm deltar i dokumentarserien.

Dokumentarserie i åtte deler
Egenproduksjon, 2011
Producer: May Holme
Prosjektleder: Harald Reitan tlf. 414 76 060
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900