Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. mai 2002 kl 19.30 Ut i naturen: Den blå timen

Blant Krøkler og Sinusitter

Sinusitter kan være småkranglete furukvister…(Foto: Devegg Ruud)
Sinusitter kan være småkranglete furukvister…(Foto: Devegg Ruud)
Devegg Ruud er til daglig reklamefotograf i Drammen, men 60-åringen har sine største stunder med fotoapparatet ute i naturen. Gjennom hele livet har Devegg latt seg fascinere av naturens små og store begivenheter, men det er særlig i den blå timen han finner de spennende motivene. I den blå timen dukker nemlig Krøklene og Sinusittene fram.

Det er ikke alle som oppdager dem, men Devegg jakter på dem hele året. Krøkler og Sinusitter er små, underjordiske vesener som dukker opp som en småkranglete furukvist, en sta trerot eller en hundre år gammel vridd stubbe med nesegrev og skjeve tenner. I den blå timen, fra sola går ned til nattemørket overtar, finner Devegg Ruud sine trolske motiver i urskogen i Buskerud, på svabergene langs vestfoldkysten og i myrer og tjern i Lier. I denne timen får naturen et vakkert, blått lys som gir grobunn for overtro og fantasi. Den blå timen er også full av forsiktige stemninger, stillhet og ettertanke.

Et fjernsynsteam har fulgt Devegg Ruud på hans jakt etter Krøklene og det blå lyset. Teamet følger ham på forskjellige tider av året og på forskjellige steder, og alltid er fotografen med som undrende guide i den mest spennende timen i døgnet – den som er blå.

Og om du skulle lure – fjernsynsteamet fant både Krøkler, det blå lyset, og kanskje til og med en underlig eventyrskapning som bor dypt nede i de bunnløse skogstjernene.

Dokumentar fra Naturredaksjonen, Faktaavdelingen NRK
Programansvarlig Eivind Bulie
Prosjektleder Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Sinusitter kan være småkranglete furukvister…(Foto: Devegg Ruud)
2. I den blå timen, fra sola går ned til nattemørket overtar, finner fotografen Devegg Ruud sine trolske motiver (Foto: Devegg Ruud)
3. Samme bildetekst som ovenfor (Foto: Devegg Ruud)