Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 21. oktober 2000 kl 23.20 Nattkino: The Van

Nattkino: TheVan (t)


NRK1 lørdag 21. oktober kl 23.20
Nattkino: The Van
En pølsevogn til besvær

To arbeidsledige kamerater, Bimbo og Larry, kjøper en gammel varebil som de bygger om til et rullende gatekjøkken. Det ser lenge lyst ut, men bitterhet og misunnelse underminerer gradvis både forretningene og privatlivet.

Filmen bygger på en bok av irske Roddy Doyle - den siste i
en trilogi om livet i arbeiderbydelen Barrytown i Dublins utkant. De to første, The Commitments og The Snapper, er også filmet.

Også denne gangen handler det om Dublins arbeiderklasse med de to kompisene Larry og Bimbo i begivenhetenes sentrum. En dag får Bimbo sparken som baker. Han slår seg sammen med de andre arbeidsledige kameratene sine på stampuben. Men Bimbo klarer ikke å slå seg til ro med situasjonen. Han ønsker å ha en jobb å gå til.

En lys idé
En dag får han en lys idé. Han kjøper en sliten kassevogn og planlegger å starte sitt eget rullende gatekjøkken. Året er 1990, Irland kvalifiserer seg til fotball-VM, stemningen er på topp og alt er duket for en vellykket nyetablering. Bimbo utnevner Larry til kompanjong og sammen går de i gang med å få sving på gatekjøkkenet

Bimbo' Burgers blir en umiddelbar suksess. Men selv om
fish & chips og pølser går unna som varmt hvetebrød, så kjølner vennskapet mellom Larry og Bimbo. I et desperat forsøk på å gjøre ting godt igjen, setter Bimbo seg i pølsevognen og kjører mot havet.

En blå undertone
Det tragikomiske gjennomsyrer filmen. For under den uformelle og lette fasaden, der den poengterte humoren får fritt spillerom, ulmer det. Og musikken til Eric Clapton er en viktig bidragsyter til den denne "blå" atmosfæren. The Van er en langt dystrere film enn forgjengerne The Commitments og The Snapper. Men alle Doyles kjennemerker er med: Persongalleriet, miljøet og replikkene er friske, spenstige og detaljerte.

NRK1 lørdag kl 23.20
Sendt på NRK2 22.5.00

Produksjonsland: Storbritannia (1996)
Originaltittel: The Van
Basert på en roman av Roddy Doyle
Regi: Stephen Frears
I rollene: Colm Meaney, Donal O'Kelly, Ger Ryan og Caroline Rothwell
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne-marie.astad@nrk.no

Bilder
1. En sliten kassevogn blir ombygd til et rullende gatekjøkken som får navnet Bimbo's Burgers.
2. "Pappa"-figuren Larry (Colm Meaney) er sentral i The
Van - som han var det i de to foregående filmene om livet i bydelen Barrytown, The Commitments og The Snapper.