Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 4. november 2000 kl 22.25 Fakta på lørdag: Jeg heter Jane

Fakta på lørdag: Jeg heter Jane (t)


NRK1 lørdag 4. november kl 22.25
Fakta på lørdag: Jeg heter Jane

Om å leve i livets sluttsfase

Hennes far, en 14 år gammel søster, en syv år gammel bror og hennes tre år gamle datter døde alle av kreft. For seks år siden fikk hun selv diagnosen brystkreft med rask spredning. I kveldens Fakta på lørdag følger vi den 41 år gamle moren, artisten, forfatteren og fotografen Jane Devine fra New Zealand de siste ukene hun levde. Det er en gripende historie som ikke handler om døden, men om å leve her og nå.

I utgangspunktet er dette en deprimerende historie. Men det er bare på overflaten. Jane Devine er nemlig ikke deprimert i det hele tatt. I dokumentaren fremstår hun som humørfylt, livsglad, talentfull og veltalende.

Riktignok gir den vakre kvinnen oss en følelse av frykt, men samtidig rører hun ved sorgen i oss alle. Jane mener det er viktig å synliggjøre døden og sorgen som en del av det normale menneskelivet. Dødsprosessen, selv om den er vond, er også en del av livets drama som hun deler med sine nærmeste, blant andre sønnen Tommy (12) og kjæresten Gary McCormack. Til tross for at Jane Devine er kommet til livets sluttfase, klarer hun å gi livet en mening her og nå. Hun har en vidunderlig og poetisk måte å reflektere over livet og kreftsykdommen på.

Musikk
Jane Devine skriver selv tekster og setter musikk til låtene sine. Hennes uforglemmelige musikk setter tydelig farge på programmet. Mange av visene er veldig personlige og illustrerer hva hun snakker om.

I ukene før hun døde laget hun en CD sammen med noen av New Zealands mest kjente musikere som Mahinarangi Tocker, Caroline Easther og Alan Norman. I programmet føler vi henne under innspillingen.

Vi møter også hennes kjæreste de siste fire årene, Gary McCormack, som forteller rørende om sluttfasen i Jane Devines liv.

NRK1 lørdag kl 22.25

Dokumentar fra New Zealand ved Ultimate Productions Limited
Regi: Amanda Robertshawe
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
Jane Devine ble bare 41 år gammel. I kveldens Fakta på lørdag følger vi henne gjennom de siste ukene av livet.

Kveldens dokumentar er en gripende historie om kreftrammede Jane Devine. Den handler ikke om døden, men om å leve her og nå.
Jane Devine tilbringer mye av livets sluttfase sammen med sin 12 år gamle sønn Tommy.