Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. september 2005 kl 14.30 Frank, Dean, Sammy & co

Gutteklubben grei


"The rat pack" representert ved f.v. Peter Lawford (Angus Macfayden), Frank Sinatra (Ray Liotta), Sammy Davis Jr. (Don Cheadle) og Dean Martin (Joe Mantegna). (Foto: Warner bros)
På 50- og 60-tallet var det en gjeng "gutter" som hadde all makt i underholdningsverdenen – "The rat pack", med Frank Sinatra i spissen. De hadde også politiske ambisjoner og sterke mafiaforbindelser.

Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Dean Martin, Peter Lawford og Joey Bishop var konger i Las Vegas og Hollywood."The rat pack", eller "rottegjengen", jobbet sammen på scenen, og lekte sammen med himmelhøy sigarføring ved bassengkanten på fritiden.

Gjengen var selve symbolet på den "amerikanske drømmen", og gutta festet med de mektigste figurene innen underholdning, politikk og den kriminelle underverden. Men bak den blankpolerte og vellykkede fasaden hersket det ikke så rent få personlige drama.

Politisk innflytelse
I denne filmen ser vi en ung John F. Kennedy stille som presidentkandidat, og Frank Sinatra går helhjertet inn i kampen for å få ham valgt. Et av hjelpemidlene heter Sam Giancano, en beryktet mafiasjef. Sinatra har også en del andre "uheldige" forbindelser – som en svartelistet manusforfatter. Kennedyklanen frykter at dette kan stikke kjepper i hjulene for kandidaturet til J.FK.Jr.

"Upassende kjærlighet"
Sammy Davis jr., den eneste afro-amerikaneren i gjengen, møter den blonde, svenske skjønnheten May Britt og faller pladask. Publikum og Kennedyene er i harnisk, men Sinatra støtter sin venn uforbeholdent. Han er til og med forlover i bryllupet til Davis.

Til tross for at Kennedyene er skeptiske til Sinatras forbindelser i underverdenen, tar de mer enn gjerne mot hjelp fra entertaineren for å sikre seg valgseier i et viktig distrikt.

Vi følger gutta til 1963, året da både Marilyn Monroe og president John F. Kennedy dør. En ny tid begynner og glamouren rundt "The Rat Pack" falmer.

Amerikansk drama fra 1998
Originaltittel: The Rat Pack
Regi: Rob Cohen.
I rollene: Ray Liotta, Joe Mantegna, Don Cheadle, Angus MacFadyen, William L. Petersen, Zelko Ivanek.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, 23 04 78 53