Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. april 2004 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Kirsten Thorup

Samtidsrealisme fra Danmark

I siste del av portrettserien
I siste del av portrettserien "Tre reportere søker en forfatter" møter vi Kirsten Thorup. (Foto: Morten Holtum Nielsen/Gyldendal forlag)
- Jeg var ikke så redd for kritikker den gang som jeg er nå. Det tok mange år før jeg tenkte på meg selv som forfatter. Jeg syntes det var litt for fint, sier Kirsten Thorup. Det har snart gått 35år siden Thorup debuterte, og i siste del av portrettserien møter vi henne hjemme i København.

Thorups forfatterskap handler ofte om identitet, og omfatter romaner, lyrikk, kortprosa og dramatikk for teater og fjernsyn. Hun har skrevet alt fra formeksperimenterende poesi til samtidsskildrende realisme, men frigjøring har alltid vært et sentralt tema.

Fortsatt ikke helt hjemme
Siden romanen "Baby" i 1973 har Thorup skrevet seg inn i Danmarks historie som en sentral forfatter. For snart 40 år siden flyttet hun fra landet til byen for å studere, og forandringen miljøskiftet medførte var stor. – Selv om jeg har bodd i København siden 1962, føler jeg meg fortsatt ikke som en københavner, forteller Thorup. – Jeg er fremdeles en bonde i byen.

Men både storbyen og de litterære kretser har tatt vel imot henne, og i 2001 ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris med romanen "Bonsai".

En reise i ingenmannsland
Vi blir med hjem til Thorup, på bokmesse og til Betaniahjemmet der hun har gjort research blant både ansatte og beboere under arbeidet med hennes siste roman "Ingenmandsland". Tittelen skjuler en fortelling om det å eldes og havne på pleiehjem, og om hvorvidt det er riktig eller galt – eller kanskje ingen av delene – å la det offentlige ta seg av sine nærmeste.

– Ingenmannsland er et offentlig område som den gamle kommer inn, i stedet for å være hjemme hos seg selv, sier Thorup om valget av tittel. - Det kan også være en indre tilstand, man kan føle seg i et ingenmannsland dersom man ikke er der man ønsker å være.

Om serien
Seks tirsdager møter vi internasjonale forfattere som alle blir lest av nordmenn. Filosofien bak programmet er enkel: Tre reportere gir tre ulike intervjuer som blir satt sammen til ett portrett – og vi får et mer komplekst bilde av forfatteren.

Først ut i serien var forfatter Isabel Allende. Reporterne Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud tar oss også med til Håkan Nesser, Fay Weldon, Jeffrey Eugenides, John Irving og Kirsten Thorup.

Egenprodusert kulturprogram
Programledere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord, Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252