Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. desember 2008 kl 00.45 Eliteskoler: Cambridge

Kunnskap er makt

I spisesalen til et av Cambrigdes colleges bærer studentene kapper, mens fortidens akademiske ledere titter på dem fra veggene. (Foto: VIDICOM)
I spisesalen til et av Cambrigdes colleges bærer studentene kapper, mens fortidens akademiske ledere titter på dem fra veggene. (Foto: VIDICOM)
I tre programmer skal det handle om noen av verdens mest innflytelsesrike læresentre. Her ser vi hvordan tre universiteter forbereder unge mennersker på et liv ved makten.

Åtte mil nord for London ligger et av verdens mest prestisjetunge universiteter, University of Cambridge. Like nord for New York City finner vi West Point Academy, og i Peking har en eksamen fra Tsinghua-universitetet i flere tiår vært kriteriet for en karriere innen politikken og i næringslivet.

Den tyske dokumentarserien "Eliteskoler" gir innblikk i de tre lærestedenes indre liv og makt.

University of Cambridge, West Point Academy og Tsinghua-universitetet er hver for seg et kosmos av innflytelse, intelligens og makt. Her formes mange av verdens kommende ledere

Stjerneprofessoren
Det første programmet dreier seg om Cambrigde, som betraktes som et uovertruffent, magisk lærested. Det har fostret mange berømte vitenskapsfolk, blant dem den britiske astrofysikeren Stephen Hawking, forfatter av bl.a. "A Brief History of Time".

Den rullestolbundne stjerneprofessoren innehar siden 1979 det samme professoratet som Isaac Newton hadde ved Trinity College i Cambridge.

Nettverk og ritualer
Cambridge-universitetet har frambrakt et vesentlig antall av verdens mest innflytelsesrike mennesker. Studentene her tilegner seg mer enn kunnskap. Det handler også om å lære seg å utvikle et sosialt nettverk, om å få fart på karrieren. Gamle ritualer står også høyt oppe på dagsordenen.

Serien er sendt tidligere.

Tysk dokumentarser i tre deler (2007)
Originaltittel: Wissen ist Macht
Produsert av: VIDICOM
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no