Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. desember 2003 kl 22.25 Ridderspranget

Skisportens riddere

Erling Hyllvang (23) ble hardt skadd i en strikkhoppulykke. Det vil være en stor personlig seier for ham å gjennomføre den fem kilometer lange skiløypa med bare armene til hjelp. (Foto: Dinamo Story)
Erling Hyllvang (23) ble hardt skadd i en strikkhoppulykke. Det vil være en stor personlig seier for ham å gjennomføre den fem kilometer lange skiløypa med bare armene til hjelp. (Foto: Dinamo Story)
En uke med skisport på Beitostølen høres tilforlatelig ut, men blir noe helt ekstraordinært når det er Erling Hyllvang, Siri Bjerkestrand og Daniel Pettersen vi følger i sporet. De er tre av deltakerne i verdens største årlige idrettsarrangement for funksjonshemmede, Ridderrennet.

Hvert år samles flere tusen personer på Beitostølen. Det mange av deltakerne har til felles, er at livene deres tok en uventet vending, og at uka på Beitostølen gir dem en mulighet til å mestre ting de tidligere trodde de ikke ville klare.

I dokumentaren blir vi med Erling, Siri og Daniel på Ridderrennet og får deres tanker om å klare å mestre livet med en funksjonshemning.

Bakken i 120 km/t
Erling Hyllvang (23) ble hardt skadd i en strikkhoppulykke. Det skjedde på et arrangement i regi av Forsvaret på Hellerudsletta ved Lillestrøm. Før det 46 meter høye hoppet ble han veid og fikk påsatt strikk. Etter ulykken har han fått vite at strikken var feil i forhold til hans vekt, noe som førte til at han traff bakken i 120 km/t.

Erling overlevde mirakuløst nok, men ble lam fra brystet. Etter lang tid på sykehus har han bestemt seg for å prøve seg for første gang på Ridderrennet. For ham vil det være en stor personlig seier om han klarer å gjennomføre den fem kilometer lange skiløypa med bare armene til hjelp.

Småbarnsmor og blind
Siri Bjerkestrand (41) mistet synet i voksen alder. Først merket hun at hun begynte å se dårligere, og gikk til optiker. Optikeren ba henne oppsøke lege, og hun fikk da beskjed om at hun har en uhelbredelig sykdom som nå har gjort henne helt blind. Uten syn ble hverdagen med jobb og to små barn full av problemer. Ting som tidligere ble tatt for gitt, som bleieskift og middagslaging, ble store hindre.

Etter å ha overvunnet mange av problemene hun møter, nyter Siri nå den friheten Ridderrennet gir henne i form av tilrettelagte spor og dyktige ledsagere.

Sit-ski
Da han skulle fylle 13 år, fikk Daniel Pettersen beskjed om at han kom til å måtte bruke rullestol. I dag er han 15 år gammel.

Før drev han med sykling, fotball og dansing, men fra 11- årsalderen begynte han å merke smerter i hoftene. Legene fant ut at han har en sjelden hoftesykdom.

Først så Daniel for seg et stillesittende liv i stolen, helt til han fikk prøve seg på sittende alpinkjøring – sit-ski. Etter flere års trening jobber han nå mot en plass på landslaget i sit-ski. Plasseringen under årets Ridderrenn blir svært viktig for ham.


Syn for saken
Ridderrennet ble startet i 1964 av Erling Stordahl som selv var blind. Å gjøre det umulige mulig, var Erling Stordahls motto.

Innkjøpt norsk dokumentar
Produksjon: Dinamo Story
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57