Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 17. juni 2003 kl 21.05 Niern: Niern: Den store søvnen

Klassisk film noir

Humphrey Bogart og Lauren Bacall glitrer i
Humphrey Bogart og Lauren Bacall glitrer i "Den store søvnen" (Foto: Warner Bros.)
"Den store søvnen", som er basert på en bok av kriminalforfatter Raymond Chandler, er en klassiker i sjangeren film noir. Legendariske Humphrey Bogart og Lauren Bacall innehar hovedrollene, og det er blitt sagt at filmen er så intrigefull og briljant at man egentlig ikke bryr seg om hvem som er morderen.

Humphrey Bogart spiller den beintøffe og munnrappe detektiven Philip Marlowe, som hyres av den styrtrike general Sternwood. Det viser seg raskt at problemet ikke er pengeutpressingen generalen blir utsatt for, men hans utsvevende døtre.

To vakre søstre
Den ene datteren, vampen Carmen, er ikke blant de skarpeste, mens hennes søster Vivian i Lauren Bacalls skikkelse er både mystisk og langbent. De to søstrene havner stadig, og til tider bokstavelig talt, i fanget på Marlowe mens han forsøker å gjøre jobben sin. Det viser seg etter hvert at de to søstrene har betydning for oppklaringen, og Marlowe oppdager at han har rotet seg bort i en familie der korrupsjon, mord og dobbeltmoral er en viktig del av husholdningen.

Klassisk film noir
Handlingsforløpet i filmen er både beryktet og elsket fordi det er nærmest umulig å holde tritt med. Men så er det heller ikke selve fortellingen som har gjort filmen til en av de største amerikanske klassikerne – det er den korrupte og mørke stemningen, den skarpe dialogen og ikke minst det glitrende samspillet mellom Lauren Bacall og Humphrey Bogart. De to giftet seg i etterkant av innspillingen

Amerikansk thriller fra 1946
Originaltittel: The Big Sleep"
Regi: Howard Hawks
I rollene: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Trevor Bardette, John Ridgely, Joy Barlowe, Martha Vickers, Dorothy Malone, Charles D. Brown
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96