Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. oktober 2000 kl 21.25 Det nye landet

Det nye landet (t)


NRK1 søndag 8. oktober kl 21.25
Det nye landet (2:4)

På rømmen igjen

I kveld fortsetter flyktningene Ali og Massoud på sin ville reise gjennom Sverige. Etter å ha blitt tvunget til å forlate sitt gjemmested hos en skånsk familie, begir de seg til Helsingborg. Her finner de et fristed hos Edith, en gammel og syk dame.

Men nye absurde hendelser fører til at de igjen må begi seg ut på rømmen med politiet i hælene. Ali kan ikke glemme den tidligere missedronningen Louise, og for å komme til henne lurer han Massaoud til å tro at han har en venn i Göteborg som vil gi dem husly.

Uten penger og uten noe sted å overnatte kjører de nordover. Men våre to helter er alt annet enn rådløse. Penger ordner de på en usedvanlig kreativ måte, og når det mørkner, får Massoud det geniale innfallet at de skal overnatte på Ikea...

Om serien
- Det er vanvittig morsomt at to sprø flyktninger skal få spasere inn i folks stuer i beste sendetid, sa Lukas Moodysson (kjent for manus og regi til filmen \"Fucking Åmål\") foran den svenske premieren på \"Det nye landet\", som han har skrevet sammen med Peter Birro. - Jeg håper folk kommer til å like dem, føyde han til.

Og det gjorde de: Drøyt 1,3 millioner svensker fulgte serien om de utvisningstruede flyktningene Ali og Massoud. \"Slik skal samtidsdramatikk se ut\", skrev Svenska Dagbladet, mens andre aviser brukte uttrykk som \"Tv som angår og berører alle\", \"Årets store tv-opplevelse\" og \"En framtidig klassiker\".

I første episode møttes den 40-årige iraneren Massoud og den 15-årige somalieren Ali på et flyktningemottak i Skåne. Etter å ha blitt vitne til en brutal utvisning, tok de skjebnen i egne hender og begav seg ut i den svenske sommeren i en rusten Mazda. Underveis møtte de Louise, en tidligere Frøken Sverige som deler deres lengsel etter et annet liv i trygghet og med respekt fra andre mennesker.

Massoud blir spilt av Michalis Koutsogiannakis, en etablert skuespiller som opprinnelig er fra Hellas. Nylig så vi ham i rollen som Farhad i serien \"Den sjette dagen\". Mike Almayehu som spiller Ali, kom alene fra Etiopia til Sverige som 11-åring i 1994 og opptrer her for første gang som skuespiller. I rollen som Louise møter vi Lia Boysen, som her fikk sitt gjennombrudd som skuespiller.

Serien er innspilt sommeren 1999 i Skåne, Göteborg og Dalarna med lokale skuespillere og statister.

NRK1 søndag kl 21.15

Svensk dramaserie
Originaltittel: Det nya landet
Produsert av Götafilm på oppdrag fra Sveriges Television Drama
Manus: Peter Birro og Lukas Moodysson
Regi: Geir Hansteen Jörgensen
I rollene bl.a. Michalis Koutsogiannakis, Mike Almayehu og Lia Boysen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilde
Ali (Mike Almayehu) og Massoud (Michalis Koutsogiannakis) må igjen begi seg ut på rømmen med politiet i hælene.

Se også bilder til seriestarten 1. oktober.