Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. september 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Gjennom skjærsilden til himmelriket

Beerenberg på Jan Mayen rager 2277 meter over havet (Foto: NRK)
Beerenberg på Jan Mayen rager 2277 meter over havet (Foto: NRK)
Vi ville på toppen av Norges eneste levende vulkan. Det skulle vise seg å være et strabasiøst mål. Fjellet både lokket og skremte. Og egentlig føltes det som en seier bare å nå fram til foten av det.

Den vulkanske øya Jan Mayen er ikke noe enkelt reisemål. Det går riktignok enkelte fly og forsyningsbåter dit. Øya er nemlig bosatt av bare 18 personer og to hunder som arbeider for forsvaret og værvarslinga, men alle andre må ta seg fram til den underlige øya midt i havet på egenhånd.

Møtte storhavet
Ut i naturens tre medarbeidere valgte seilbåt. Sammen med en gruppe turvante fjellfolk la vi ut i en 72 fots seilbåt fra ytterst i Lofoten. Få timer senere møtte vi storhavet som satte balansenervene våre på harde prøver. Havet hadde et klart overtak første del av reisa, men vi kom heldigvis sterkere tilbake. Og etter tre og et halvt døgn så vi endelig ei merkelig øy stige opp av havet, og vi kunne begynne å lete etter et egnet sted å komme i land.

Eksploderer
Har du først vært på Jan Mayen, glemmer du det aldri. Øya er et eventyrland med nye, merkelige landskapsformasjoner som åpenbarer seg for hver nye sving og bakketopp. Alt er vulkansk, og fortsatt kan du kjenne varmen fra det foreløpig siste vulkanutbruddet i 1985. Ingen vet når naturen på øya eksploderer neste gang.

Himmel eller helvete?
Det mektige fjellet Beerenberg ruver hvitkledt og majestetisk over det mørke lavalandskapet på Jan Mayen. Toppen ligger 2277 meter over havet og, en fjelltur på Jan Mayen starter akkurat der bølgene skyller i land Deretter går det bratt oppover forbi tusenvis av hekkende sjøfugl, over tjukke mosetepper og videre oppover mer eller mindre fast lava-grunn, før du når snø, is og skumle bresprekker. På det tidspunktet har du sannsynligvis også kommet over tåka som vanligvis pakker inn den såkalte "Djeveløya". Men for dem som når toppen, oppleves det som himmelriket. Det er bare så synd at du må gjennom den svært slitsomme skjærsilden først…


Programleder: Kari Toft
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, mobil 93496759
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900