Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. september 2002 kl 19.30 Schrödingers katt

Utdanning som prevensjon

Gry Molvær er programleder for
Gry Molvær er programleder for "Schrödingers katt" (Foto: Scanpix)
Utdanning er et undervurdert prevensjonsmiddel. Og her snakker vi ikke om undervisning i blomster og bier men rett og slett om skolegang. Kvinner i U-land som selv har gått på skole, får færre barn enn sine medsøstre som ikke har utdannelse. Dette forskes det på ved universitetet i Trondheim akkurat nå.

Gry Molvær og redaksjonen skal også føre sammen gråspurv og matematikk i sendingen. Fugleeksperter og matematikere har slått seg sammen for å regne ut hvor stor gråspurvbestand vi har innenfor et avgrenset område. Regnemetoden de kommer fram til kan de så overføre når de skal beregne antallet innenfor andre arter også.

Satellitt
Til nå har vi benyttet et satellittsystem utviklet og drevet av amerikanske militære når vi skal navigere. Nå skal GPS få konkurranse av et EU-sponset navigasjonssystem: Galileo.

Siden det er USAs forsvar som driver GPS, kan de slå av og på systemet når det måtte passe dem. Europeerne håper å sende opp sin egen satellitt i 2008 slik at vi kan få et eget satellittsystem for navigasjon.

Program RIKS, Trondheim
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Kari Hustad
Pressekontakt: Erik Bull, tlf. 73 88 16 61LENKER
  • Hjemmeside