Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. februar 2003 kl 19.30 Puls: Spesial - Malins metode

Kan hjerneskadde barn bli bedre?

I kveld viser ”Puls” en egenprodusert dokumentar om den omstridte Doman-metoden, som er et intensivt program for stimulering av hjerneskadde barn. Vi møter Malin som har oppnådd oppsiktsvekkende reultater, og to andre norske familier som håper at metoden også kan hjelpe deres barn.

Et av barna vi møter er tolv år gamle Malin, som vi sist så i en dokumentar i NRK for syv år siden. Hun ble alvorlig hjerneskadet som spedbarn, og var nesten døv, blind og holdt på å stivne i fosterstilling i en alder av to og et halvt år. I dag kan hun løpe, lese og synge, og trenger ikke lenger sterke medisiner mot epilepsi. Malins historie har vekket håp hos andre foreldre med hjerneskadde barn.

Omstridt metode
Metoden går i enkle trekk ut på å gi det hjerneskadde barnet de samme stimuleringene et friskt barn selv ville ha skaffet seg, både fysisk, motorisk og intellektuelt. Doman-metoden tar utgangspunkt i at denne intensive stimuleringen kan lære andre deler av hjernen å utføre oppgaver den skadde delen ikke kan. Den kontinuerlige treningen og behandlingen må foreldrene selv stå for.

Ingen mirakelkur
Vi blir med to norske familier som er på kurs i København for å lære mer om Doman-metoden. Isak fra Bergen er fem år gammel og har cerebral parese. Han er født med hjerneskade, og har en kraftig synshemming og epilepsi. Aurora fra Oslo er fjorten måneder gammel, og har i likhet med Isak cerebral parese. Gjennom kurset ønsker foreldrene å finne ut om denne metoden kan være noe for barna deres. Til tross for Malins fantastiske resultater, ser de ikke på Doman-metoden som noen mirakelkur. Tvert i mot; det ligger hardt arbeid bak, og foreldrene som skal trene flere timer med barna daglig, må ta det tyngste løftet.

Egenprodusert dokumentar
Regi: Randi Helland
Programleder: Anbjørg Sætre Håtun
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96 eirin.grytbakk@nrk.no