Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 12. mars 2004 kl 00.05 Singel og sang

Improvisasjon og stjerner

Bing Crosby var populærmusikkens første superstjerne.
Bing Crosby var populærmusikkens første superstjerne.
I andre del av serien "Singel og sang" ser vi nærmere på jazzmusikken, og hvordan den for alltid forandret popen. En ny æra i musikken begynte da Louis Armstrongs trompet møtte Bing Crosbys stemme, og etter hvert gikk sangerne fra å være statister i storband til å bli showets stjerne – som Frank Sinatra.

Chicago i 20-årene var stedet for de ville festene og den riktige musikken, og ga nye muligheter for særlig svarte musikere. Likevel var det hvite storband som måtte til for å spre gangsterbyens yrende musikkliv til resten av Amerika.

Popularisering
Bing Crosby var den første sangeren som ble leid inn i et storband kun for å synge, og ble straks mellomkrigstidens store stjerne. Sammen med Louis Armstrong, som nøt popularitet både hos den svarte og hvite befolkningen, dominerte han musikkbildet fullstendig. Mens Crosby populariserte den svært afro-amerikanske scattingen, betalte han tilbake sin musikalske gjeld ved å sørge for at Armstrong nådde massene.

Sangernes status vokser
I andre del av serien ser vi også nærmere på storband- og jazzsangere som Peggy Lee, Kay Starr og Anita O’Day som beviste at kvinnelige sangere også kunne være musikere og mer enn behagelig staffasje. En av de aller største kvinnelige sangerne var Billie Holiday, som brakte sine egne erfaringer til sangen, og dermed ga tekstene mer dybde enn det som hadde vært vanlig.

Old Blue Eyes
I 40-årene ble plutselig en ny stjerne født, Frank Sinatra var den første sangeren på årevis som ikke hørtes ut som Bing Crosby. Sinatras skuespillertalent gjorde at publikum ikke bare kunne høre, men også føle teksten, og for første gang opplevde verden et publikumshysteri som vi senere finner i rocken.

Under andre verdenskrig hadde Sinatras publikumsfrieri stort sett rettet seg mot kvinnene, men da de unge mennene kom tilbake til USA i 1945, gjorde han en helomvending. Den modne verdensmannen med sigaretten i den ene munnviken appellerte til både menn og kvinner, og en ny og levedyktig superstjerne var født.

Om serien
Noen sanger smyger seg umerkelig inn i bevisstheten din, og før du vet ordet av det, går du konstant rundt og nynner på melodien, ute av stand til å få den vekk. I denne prisbelønte serien reiser vi gjennom populærmusikkens historie – fra tidligere tiders helter som Louis Armstrong og George Gershwin til dagens popidoler som Madonna og Kylie Minogue.

Gjennom intervjuer med artister, komponister, anmeldere, forfattere og andre musikkelskere gir denne serien et unikt bilde av populærmusikkens utvikling fra ragtime på begynnelsen av 1900-tallet til vår tids pop. Serien kan blant annet by på intervjuer med artister som Burt Bacharach, Tony Bennett, Ray Charles, Keith Richards og Kylie Minogue – i tillegg til masse musikk.

Til tross for at den åtte episoder lange serien er britisk, er det USA som dominerer – på samme måte som amerikanerne har dominert populærmusikken det siste århundret.

Innkjøpt musikkprogram fra BBC
Originaltittel: "Walk On By"
Norske kommentarer lest av Jostein Pedersen.
Kontaktperson: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252 no