Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 12. mars 2005 kl 20.10 Et mesterverk: "Bølgen" av Katsushika Hokusai

Tsunami i japansk kunst


"Bølgen" av Katsushika Hokusai er verdensberømt, og fikk ny aktualitet i julehelgen i fjor
Som et av verdens mest utsatte land når det gjelder jordskjelv, har Japan hatt betydelige erfaringer med kjempebølger gjennom historien. Ordet "tsunami" er japansk, og tresnittet av den japanske kunstneren Katsushika Hokusai (1760-1849) skildrer en tsunami som passerer Fuji-fjellet. Hokusais bilde er verdensberømt og går under navnet "Bølgen" i Vesten.

Katsushika Hokusai var maler og grafiker av Ukiyo-e-skolen. Han arbeidet en tid hos Shunso Katsukawa, som ga ham navnet Shunro. I denne tiden utga han skuespillerbilder og illustrasjoner til noveller i Katsukawa-skolens stil. Senere ble han påvirket av Tosa- og Torinskolene, og ikke minst av de nederlandske landskapsmalerne. Hokusai skiftet pseudonym hver gang han forandret sin stil, så det fins mer enn 30 navn som han brukte til sine bilder.

I perioden 1825 til 1832 utga han "De 36 Fuji-prospekter", hvor "Bølgen" inngår. De subjektive og irrasjonelle landskapsmaleriene her gir Hokusai rang blant verdens store garfikere. Hans produksjon teller over 30 000 bilder som varierer i motiv fra landskapsskisser, fugler og blomster til groteske spøkelsesbilder.

Britisk dokumentar
Produsert av BBC
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78