Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 24. desember 1998 kl 19.00 Storfolk og småfolk

Storfolk og småfolk (ttv)


NRK2 julaften torsdag 24. desember kl 19.00
Storfolk og småfolk

Fornøyelige bondefortellinger

Tancred Ibsens \"Storfolk og småfolk\" fra 1951 er basert på fem fortellinger av Hans Aanrud. I rollene som bygdeoriginaler, fattige husmannsenker og bortskjemte odelsgutter møter vi noen av våre mest folkekjære skuespillere.
Det er det gamle bondesamfunnets fargerike persongalleri vi møter i \"Storfolk og småfolk\".

Filmen forteller om den romslige storbonden som sitter trygt på ættegården og om husmannen som sliter tungt på plassen oppunder åsen. Vi møter hestehandleren på skysstasjonen som med underfundige knep vil lure den troskyldige bonden som ikke er så troskyldig likevel. Gromgutten på storgården tyner tjenestefolket når mor og far er borte, mens den godhjertede veslekaren hjelper bestefar når ingen andre vil høre på gamlingen. Bygdeoriginalen blir aldri trett av å legge ut om et ungdomseventyr i byen. Og den loslitte kona vil ikke under noen omstendighet sende kua på utstilling.
Filmen byr på mange gode skuespillerprestasjoner. Blant annet gjør Lydia Opøien et fint portrett av den fattige husmannsenka Mari Smehaugen. Det blir også et artig gjensyn med Harald Heide Steen jr. som bortskjemt odelsgutt.

Om forfatteren
Hans Aanrud (1863-1953) var ekte norsk bondesønn fra Vestre Gausdal og hører til de beste skildrerne av østnorsk natur og folkelynne. Han var sjef for Bergens teater (1899 -1900) og litterær konsulent for Nationaltheatret (1911- 1923). Men det er hans forfatterskap som har gjort han kjent og kjær. Særlig barnefortellingene som \"Sidsel Sidsærk\" og \"Sølve Solfeng\" ble populære. Hans første fortelling ble offentliggjort i Nyt Tidsskrift i 1888 og røpet allerede hans intime østnorske språktone.

Fem fortellinger - én film
I hans første \"Fortellinger\" (1891) finner vi \"Brødre i Herren\" og \"Da jeg lå i byen med smør\". \"En odelsbonde\" finner vi i \"Fra Svipop til Venaasen\" (1892). \"Mari Smehaugen\" er hentet fra \"En vinternatt og andre fortellinger\" (1896) og \"I bestefars ærend\" fra \"Seminaristen og andre fortellinger\".

NRK2 torsdag kl 19.00

Bilde (elektronisk via NTB, Data-tv/Internett)
Det er et fargerikt persongalleri i \"Storfolk og småfolk\".

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Norge (1951)
Basert på fem fortellinger av Hans Aanrud
Manus og regi: Tancred Ibsen
I rollene: Einar Vaage, Ragnhild Hald, Harald Heide Steen jr, Lydia Opøien, Einar Sissener, Astrid Sommer, Guri Stormoen, Gisle Straume og Joachim Holst- Jensen

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41