Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. april 2003 kl 19.30 Schrödingers katt: Homøopati - har vannet hukommelse?

Vann eller medisin?

Den franske vitenskapsmannen Jaques Benveniste mente han kunne bevise at vannet hadde hukommelse. (Foto: BBC)
Den franske vitenskapsmannen Jaques Benveniste mente han kunne bevise at vannet hadde hukommelse. (Foto: BBC)
I kveld skal det handle om alternativ medisin – og en premie på en million dollar! Virker homøopatiske legemiddel, eller er det bare vann millioner av mennesker bruker som medisin?

Homøopatiske medisiner fortynnes på en spesiell måte, og jo mer man fortynner stoffet jo mer effektivt blir det, sier homøopatien. Naturvitenskapen mener derimot at disse legemidlene ikke er annet enn rent vann.

Vannets hukommelse
I 1988 hevdet den franske vitenskapsmannen Jacques Benveniste at homøopatene kunne ha rett likevel. Forsøk han hadde gjort tydet på at når et stoff blir fortynnet i vann til homøopatisk nivå, vil vannet "huske" hvilke stoffer det har inneholdt og oppføre seg deretter. Han kalte fenomenet vannets hukommelse.

Men når han gjentok eksperimentet under oppsyn, ble resultatet negativt. Den homøopatiske oppløsningen hadde ingen virkning. Benvenistes omdømme som vitenskapsmann var ødelagt, og begrepet vannets hukommelse ble stemplet som en illusjon.

Men igjen dukket det opp en naturvitenskapelig forsker, farmakologen Madeleine Ennis, som kunne vise til eksperimenter hvor resultatene tydet på at homøopatene likevel hadde rett.

1 million dollar i premie
Blant dem som er mest skeptisk til homøopatien, er tryllekunstneren og skeptikeren James Randi. Han vil gi 1 million dollar til den som kan bevise at vannet har hukommelse.

BBCs vitenskapsredaksjon har tatt i mot utfordringen, og sammen med folk fra noen av Storbritannias fremste forskningsinstitusjoner gjennomførte de eksperiment er under de strengeste forsøksbetingelser. Hvordan det gikk får du se i kvelden "Schrödingers katt".

Fakta:
"Schrödingers katt" er et populærvitenskapelig program som hver uke samler ca 600.000 seere. Programmet har vunnet en rekke internasjonale tv-priser i konkurranse med populærvitenskapelige programmer fra blant annet USA og Storbritannia.

Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Kari Hustad
Presse: Erik Bull, tlf 99599760