Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 3. mai 2001 kl 22.35 Profil: Profil: Dame Elizabeth Taylor

Profil: Dame Elizabeth Taylor (t)

NRK2 torsdag 3.mai kl 22.35
Profil: Dame Elizabeth Taylor

En av Hollywoods største stjerner

I kveldens uvanlige dokumentar møter vi en av Hollywoods aller største stjerner, Dame Elizabeth Taylor. I et nærgående intervju i Taylors hjem i Los Angeles snakker hun åpent ut om sin karriere, sitt liv, sine menn og sitt arbeid for aids-saken som hun tok opp etter sin gode venn Rock Hudsons død.

Programmet byr også på eksklusive intervjuer med Shirley MacLaine, Rod Steiger og Angela Landsbury.

Elizabeth Taylor husker de glade dagene og samarbeidet med Richard Burton, Montgomery Clift, Rock Hudson, James Dean og Paul Newman. Hun husker hvordan filmopptakene aldri stanset opp, uansett hva livet hadde å by på - og hun husker sine to Oscar-statuetter. Hun forteller også om sine følelser for England, der hun ble født, og det faktum at det var hennes engelske aksent som satte fart i karrieren hennes til å begynne med.

Populær barne- og ungdomsstjerne
Elizabeth Taylor ble født i London i 1932 av amerikanske foreldre. Familien flyttet tilbake til USA i 1939. Hun debuterte på film 10 år gammel i \"There\'s One Born Every Minute\", og ble en populær barne- og senere ungdomsstjerne med filmer som \"National Velvet\" (1945) og \"Courage of Lassie\" (1946). Taylor gikk rett fra barneroller til voksenroller, og filmene \"En plass i solen\" (1951), \"Giganten\" (1956) og \"Katt på hett blikktak\" (1958) gjorde henne til stjerne.

Elizabeth Taylor fikk også oppmerksomhet for sine mange og kortvarige ekteskap med blant andre hotelleieren Conrad Hilton, sangeren Eddie Fisher og filmprodusenten Mike Todd. Hun vant sin første Oscar-pris for rollen som prostituert i \"Butterfield 8\" (\"Venus i mink\", 1960). Under innspillingen av \"Cleopatra\" i 1963 traff hun Richard Burton, som ble hennes femte ektemann. Det glamorøse paret samarbeidet i \"Who\'s Afraid of Virginia Woolf?\" som brakte Taylor hennes Oscar-pris nummer to i 1966. De samarbeidet også i \"Troll kan temmes\" i 1967, og ble et symbol på \"the swinging sixties\".

Dokumentaren ble sendt på engelsk fjernsyn i fjor, og pressen var begeistret: \"Et ærlig, lekent og vakkert spilt intervju...Alt i alt en film som er ganske sjelden i bransjen - den kunne gjerne ha vært lenger..\", skrev \"The Times\" og \"ãrlig, morsom og av og til rørende forfengelig. Taylor er ideell for et slikt profil-intervju\" var \"The Guardian\"s dom.

NRK2 torsdag kl 22.35
Blir også sendt mandag (NRK1)

Britisk produksjon
Originaltittel: \"Elizabeth Taylor - England\'s other Elizabeth\"
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilder
1. To populære stjerner på 40-tallet: Elizabeth Taylor og hunden \"Lassie\".
2. Filmen \"Katt på hett blikktak\" i 1958 gjorde Elizabeth Taylor til stjerne.