Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. desember 1998 kl 21.40 På overtid

På overtid (ttv)

NRK1 søndag 13. desember kl 21.40
På overtid

Gisseldrama på sosialkontoret
Vi befinner oss på et sosialkontor like før stengetid en fredag. En arbeidsledig ung mann (Øystein Røger) trenger seg inn på kontoret til en sosialarbeider (Siv Jarto) og holder henne som gissel etter at kollegene er gått hjem.
TV-dramaet \"På overtid\" tar utgangspunkt i en virkelighet som er skremmende kjent for ansatte ved hovedstadens sosialkontorer. Trusler og vold fra sosialklienter er noe mange av dem opplever til daglig.
- Samtidig er dette en film om et sterkt emosjonelt møte mellom to mennesker som i en annen situasjon kunne ha vært \"perfekte\" for hverandre, sier Ellen Lande, som har regissert \"På overtid\".
Hun forteller at sosialarbeidere ved Schous sosialkontor har fungert som konsulenter i forbindelse med innspillingen og gitt mange nyttige råd underveis.

Kammerspill
\"På overtid\" er noe så sjeldent som et ekte kammerspill, et intenst stykke der hele handlingen utspiller seg inne på sosialarbeiderens kontor. Det begynner med at den unge mannen, Jonas, tar seg inn på kontoret til sosialarbeideren Danuta, en kvinne av polsk opprinnelse. Når hun vil gå for å hente sine to barn i barnehagen, tvinger han henne til å bli igjen.
Jonas er skilt, arbeidsledig og desperat - ikke etter penger, men etter å bli sett.
- Jonas\' situasjon gjenspeiler den uløselige sammenhengen som rår mellom arbeid og identitet i vår kultur, sier Ellen Lande. - Han er en helt vanlig mann som alt har raknet for etter at han mistet jobben. Uten arbeid er han uten verdi som ektemann og far. Han er presset, blottstilt, og hevner seg ved å ydmyke Danuta.
Danuta er til å begynne med vennlig og uangripelig profesjonell, opptatt av å gjøre jobben sin og beskytte sin egen verden. Men etter hvert som fokus flyttes over på hennes situasjon og bakgrunn, forstår vi at hun heller ikke hatt noe enkelt liv etter at hun forlot Polen for å begynne på en helt ny tilværelse i et ukjent land.

Skuespillerne
Rollen som Danuta blir spilt av Siv Jarto, som er fra Stavanger og har bakgrunn fra Grenland Friteater. I dag bor hun i Christiania i København, der hun arbeider med performanceteater.
Også Øystein Roger, som spiller Jonas, er ukjent i film- og tv-sammenheng. Han gikk ut av teaterskolen i 1987 og har spilt store roller både ved Den Nationale Scene i Bergen og Nationaltheatret.
- Begge skuespillerne har bidratt sterkt til utviklingen av stykket, sier Ellen Lande, som forteller at de to startet med en halvtimes oppvarming med slåssing hver dag. De har også gjort alle stuntene selv.
Filmen kombinerer en streng form med høy intensitet og mye bevegelse, noe som stilte både skuespillere og regissør overfor store utfordringer, sier Ellen Lande.
Ellen Lande (33) er film- og fotoutdannet i Polen og har tidligere laget 14 kortfilmer, flere av dem prisbelønte på internasjonale festivaler. Blant annet vant hun sølvtrofeet under kort- og dokumentarfilmfestivalen i Bilbao i 1994 for \"Nattkino\", og \"Bare en lek\" fikk juryens hederspris i Hellas i 1995. Hun har også laget kulturdokumentaren \"Hamsun og perestrojka\", som blir sendt i \"Agenda\" i NRK1 tirsdag 15. desember.
NRK1 søndag kl 21.40

Bilde
Sosialarbeideren Danuta (Siv Jarto) blir tatt som gissel av klienten Jonas (Øystein Røger).
(NRK-foto: Ole Kaland).

Egenprodusert tv-drama etter et stykke av Katarina Jorinen og Johan Bergstrøm
Prosjektleder: Grete Rypdal
Regi: Ellen Lande
I rollene: Siv Jarto og Øystein Røger
Manus: Åse Vikene
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51