Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. desember 1999 kl 19.35 Domens byggherre på englandsferd

Domens byggherre på englandsferd (ttv)


NRK1 tirsdag 21. desember kl 19.35
Domens byggherre på englandsferd

Inspirert av engelsk kirkearkitektur

Erkebiskop Øystein fikk en fremstående posisjon i den engelske kirke. Der hentet han hjem inspirasjon til utformingen av arkitektur og skulpturer på Nidarosdomen. I England skrev han også ferdig sin legendesamling om Den hellige Olavs liv og mirakler, som er en av de viktigste litterære dokument fra 1100-tallet.
I en liten bortgjemt dal i Nord-England står en av de minste kirkene i England. Tradisjonen forteller at taket er bygd over spantene til et gammelt vikingskip som ble funnet i området. Kirken i Wasdale Head er viet til St. Olav, Norges evige konge, og er et av de mange vitnesbyrd om Olavskulten i England.
Et annet middelaldersk byggverk, som viser spor av kontakt med Norge, er katedralen i Lincoln. Her finnes et steinhuggermerke som er identisk med signaturen til en av de som bygde i stein i Nidaros. Inne i den store katedralen i Lincoln finnes to søyler som har fått navnet Trondheimspilarene, fordi lignende pilarer også er å finne i Nidarosdomen.
Erkebiskop Øystein, som startet byggingen av Domen i Trondheim, måtte flykte fra landet etter strid med kong Sverre. Han har sannsynligvis hatt opphold i Lincoln og også klostersetet Bury St. Edmund og Canterbury.

NRK1 tirsdag kl 19.35

Bilde (via Scanpix/Internett)
Disse merkelige maskene på portalen til Lincoln-katedralen har åpenbart gjort et sterkt inntrykk på erkebiskop Øystein, som startet byggingen av Nidarosdomen.

Ved: Sverre Krüger
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123