Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. mars 2002 kl 13.45 Filmmatiné: Århundrets forbrytelse

Århundrets justismord?


3. april 1936 døde den tyske snekkeren Bruno Hauptmann i den elektriske stol. Han var dømt for å ha kidnappet og drept den knapt to år gamle Charles Lindbergh jr.. Hauptmann bedyret hele tiden sin uskyld. Men ingen trodde på ham.

I kveldens film møter vi Stephen Rea i rollen som Bruno Hauptmann, mannen som ble dømt til døden for å ha tatt livet av sønnen til den kjente svenskættede flypioneren Charles Lindbergh. Det var i mars 1932 at den to år gamle gutten ble bortført av en pengeutpresser og senere funnet drept. Hauptmann ble dømt for ugjerningen og henrettet i den elektriske stol. I den amerikanske filmen "Århundrets forbrytelse" kommer vi nært innpå aktørene i dette dramaet fra virkeligheten. Filmen bygger på Ludovic Kennedys bok "The Airman and the Carpenter".

Uskyldig dømt?
I ettertid har det hevet seg flere kritiske røster mot dommen. Bortsett fra at en del av løsepengene fra kidnappingen ble funnet hos Hauptmann, fantes det ingen direkte bevis som knyttet den illegale tyske innvandreren til forbrytelsen.

Men slurv i etterforskningen, vitner som ble presset til å endre forklaring, antityske holdninger i befolkningen og medienes dekning av saken var alle medvirkende årsaker til dommen, som kan ha frarøvet en uskyldig mann ikke bare hans ære, men også hans liv.

Amerikansk film fra 1996
Originaltittel: Crime of the Century
Regi: Mark Rydell
I rollene: Stephen Rea, Isabella Rossellini, J.T. Walsh, Allen Garfield
Basert på Ludovic Kennedys bok "The Airman and the Carpenter"
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Bruno Hauptmann (Stephen Rea) ble henrettet i den elektriske stol i 1936.

2. Bruno Hauptmann (Stephen Rea) sammen med sin kone Anna (Isabella Rossellini).