Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. januar 2008 kl 19.55 Sirkusliv

På veien med Cirkus Arnardo

Cirkus Arnardo byr på eksotiske innslag, blant annet elefanter. (Foto: NRK)
Cirkus Arnardo byr på eksotiske innslag, blant annet elefanter. (Foto: NRK)
I åtte episoder følger vi det opplevelsesfylte livet til Cirkus Arnardo. Det er en fargerike trupp som turnerer gjennom Norge i sin 59. sesong.

Livet i et cirkus byr på både eksotiske innslag, som elefanter og folk fra ulike nasjonaliteter, og gjenkjennelig norsk hverdagsliv fra bygd og by.

I "Cirkusliv" møter vi blant annet den italienske klovnen Jimmy Folco og familien Gärtner fra Wien, som har med seg to indiske tungvektere i form av elefantene Rani og Mandjula.

Sesongen starter i vinterkvarteret i Lillesand og beveger seg så langt nord som til Alta, før sirkusfølget på om lag 90 personer har siste forestilling i Stokke i Vestfold.

Fire generasjoner Arnardo
Sirkusdirektør Arild Arnardo var kun syv år da faren, Arne Arnardo, skapte Cirkus Arnardo i 1949. Siden har Arild tilbrakt hvert sommerhalvår på veien sammen med artister, dyr og teltarbeidere.

Nå er Arild 65 år, og sønnen Are og datteren Helen er i ferd med å overta mye av ansvaret for å skape magi i manesjen kveld etter kveld.

Fjerde generasjon Arnardo er også på plass i form av Luigi på 7 år og Shannon på 5 år.

Om produksjonen
Serien er produsert av NRK Program riks i Bergen, som tidligere har laget seriene "Hospitalet" (2003) og "Oljeriket" (2006) i samme sjanger.

Tre foto-regissører fulgte sirkuset i en bobil og levde sammen med dem det meste av sesongen 2007. På den måten kom kameraene og mikrofonene ekstra tett på de små og store drama som oppsto underveis.


Første program
En italiensk klovn, et engelsk søskenpar på rulleskøyter, to indiske elefanter, polske trapesartister, kinesiske akrobater og familien Arnardo samles kun få dager før det hele braker løs. Cirkus Arnardo gjør klar for premiere på sin 59. sesong.

Tungvektere
De to elefantene, Rani og Mandjula, ankommer Arendal i trailer fra Wien. Før de er klar til å bli forestillingens desiderte tyngdepunkt, må de inspiseres av to veterinærinspektører fra Mattilsynet.

Elefanttemmer Robert Gärtner er for øvrig i Norge for tredje gang med familiens elefanter. I år har han i tillegg sin egen familie med.

Det kommer imidlertid ikke til å bli enkelt å dra land og strand rundt med dem, for kona Glorria er gravid med deres fjerde barn.

Nerver i kulissene
Generalprøven er den første gjennomgangen av hele forestillingen. Prøven avslører at forestillingen knaker i sammenføyningene, og spørsmålet er om alt blir klart til premieren som kun er noen få timer unna.

Når premierepublikummet strømmer inn cirkusteltet, virker fremdeles ikke mikrofonen.Egenproduksjon fra NRK Program Riks Hordaland
Prosjektleder og regi: Ole Egil Størkson, tlf 928 68 451
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf 911 64 716,
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf 815 65 900 info@nrk.no