Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 5. juni 2004 kl 21.05 Niern: Fotballmunken

Fotballen er rund – for alle…

Alt styret rundt fotball-VM i 1998 nådde også fram til det stilleste sted på jorden; hos tibetanske munker i Indiske Himalaya.
Alt styret rundt fotball-VM i 1998 nådde også fram til det stilleste sted på jorden; hos tibetanske munker i Indiske Himalaya.
I 1998 stoppet nesten hele verden opp da sluttspillet i fotball-VM ble sendt på tv og radio. Selv blant de tibetanske munkene i eksil i Indiske Himalaya, var dette en stor hendelse. Fotballen finner veien til det stilleste sted på jorden, og setter hverdagen helt på hodet.

Helt siden Kina invaderte Tibet i femtiårene er mer enn 1, 2 millioner tibetanere blitt drept, og mer enn 10 000 klostre blitt jevnet med jorden. Som en følge av dette er unge tibetanere blitt sendt ut av landet for å fullføre sin utdannelse som munker.

De to guttene Palden og Nyima klarer å rømme fra Tibet til India, og havner i et koster ved foten av Himalaya. Dagene fylles av bønn og undervisning, strengt bevoktet av de eldre. Men året er 1998, og fotballen er rund – også blant tibetanske munker.

Tibetansk/australsk spillefilm fra 1999
Originaltittel: "Phörpa, The Cup"
Regi: Klyentse Norbu
I rollene: Orgyen Tobgyal, Neten Choklung, Lamyang Lodro
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83