Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 16. juli 1999 kl 21.05 Tema: Elvis og Presleytarianerne

Tema: Elvis og Presleytarianerne (t)


NRK2 fredag 16. juli kl 21.05
Tema: Elvis og Presleytarianerne

Fra rockeidol til Helgen

Hva skal til for å bli en ordentlig helgen i våre dager? Dette programmet undersøker den aller største amerikanske helgen-myten, Elvis Presley, og dyrkingen av ham.
Elvis Presley døde i 1977, men fortsatt er det mennesker som nekter å tro at Elvis \"has left the building\". De tror fullt og fast at Kongen lever. Han er til og med observert flere steder.
Andre godtar at han er død, men mener at han er blitt en Helgen som kan gå i forbønn for dem hos Gud. Elvis\' mor omtales med stor ærbødighet, og den avdøde broren Aaron er tillagt bibelsk betydning. Eks-kona, Priscilla, er imidlertid holdt utenfor denne posthume mytologien. Hun er som kjent skuespiller i Hollywood.

Elvis Presleys teologiske skjebne
Elvis var selv svært religiøs, og mot slutten var han sikker på at Gud hadde gitt ham en helt spesiell oppgave.
Etter at han døde vokste det fram en ny religion med hans navn. De som opptrer som Elvis ser på seg selv som medlemmer av det nye presteskapet. Og her er det klare regler. Alle offisielle Elvis-kloninger må godkjennes av en \"disippel\", en person som faktisk kjente Elvis da han levde.

Kvinnelige Elviser?
Den nye Elvis-kirken har pussig nok samme problem som den norske statskirken. Det har vært stor uro og uenighet når det gjelder å \"ordinere\" en kvinnelig Elvis, som kaller seg Elvis Herselvis!
Hele denne kulten rundt Elvis Presley kan nok virke absurd, men mange teologer er åpne for at det er slik mange religiøse bevegelser begynner. Likhetene med opprinnelsen av flere store trosretninger er ganske skremmende.
I programmet møter vi både folk som kjente Elvis mens han levde, og folk som bare er blitt kjent med \"Ham\" etter hans død.

NRK2 fredag kl 21.05

Bilde (via scanpix/internett)
Elvis Presley er den ubestridt største amerikanske helgen-myten, som har utviklet seg til ren religion for mange mennesker. I dette BBC-programmet får vi vite hva som skal til for å oppnå denne statusen (Foto: Scanpix).

En BBC-produksjon
Ved Ted Harrison
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83