Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. mai 2013 kl 20.55 USAs norske bataljon

Historien om Bataljon 99


Under annen verdenskrig ble det etablert en bataljon på 1000 norske og utvandrete nordmenn i Amerika. Det skjedde i 1942 etter initiativ fra president Roosevelt og statsminister Winston Churchill. I en serie på fire episoder får vi historien om Bataljon 99.

Filmskaper Steinar Hybertsen har i løpet av de siste årene intervjuet tolv av de gjenlevende fra Bataljon 99. Han har samlet en rekke private bilder og filmer, og presenterer materiale som hittil ikke har vært publisert.

Spesialtrening
Første episode følger troppene under treningen i Colorado.

Soldatene i Bataljon 99 måtte beherske det norske språk, og de som kunne stå på ski ble foretrukket. I Colorados fjell fikk de spesialtrening sammen med en divisjon på 14000 mann.

Norge var lenge planlagt som mål for de alliertes invasjon mot Nazi-Tyskland. Bataljonen gjennomgikk derfor den mest intensive fjell- og vintertrening noen amerikansk avdeling har fått.

Sjøfolk og utvandrere
Bataljon 99 kom aldri i kamp i Norge, men ble fra 22. juni 1944 satt inn på det europeiske kontinentet. Der deltok de i aktive i kamphandlinger i Frankrike, Belgia og Tyskland, før de til slutt ble sendt til Norge for å bidra til å avvæpne de tyske okkupasjonsstyrkene.

Mange norske sjømenn som ved krigsutbruddet hadde strandet i utlandet, vervet seg til Bataljonen. Det gjorde også nordmenn som hadde utvandret til Amerika.

Om filmskaperen
Den norskamerikanske filmskaperen Steinar Hybertsen har laget en rekke historiske dokumentarfilmer og serier som har vært vist på NRK, blant annet «Frihetsgudinnen» og «Skispor fra fortiden».

Dokumentarserie i 4 episoder (2012)
Produsert av Shybert Productions, Steinar Hybertsen
Presseansvarlig: Camilla Sand, mob: 90069807/23047236
TV-seere kan kontakte NRKs Publikumsservice, 815 65 900