Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. desember 2005 kl 20.15 Konger for Norge: Det nye norske kongehuset

Konge blant republikanere

Kong Haakon VII og dronning Maud visste lite om sitt nye fedreland da de kom til Christiania i 1905. Her skulle de bygge et kongehus i et land hvor de fleste innbyggerne var republikanere. Kveldens program er viet tiden 1905-1920.

"Enkel og jevn som folket selv, vil han øve sin kongelige gjerning blant oss", sa statsminister Christian Michelsen i velkomsttalen sin. Kong Haakon og dronning Maud med sin lille sønn Olav ble mottatt med varme og begeistring av folket. Spesielt ble vesle prins Olav voldsomt populær. Det passet familien godt å leve enklere enn det som var vanlig for datidens kongelige.

Sjenert, men handlekraftig
Kong Haakon var dyktig til å tilpasse seg rollen de norske politikerne ga ham. Dronning Maud var ganske sky og sjenert, men forbausende handlekraftig når det gjaldt å komme de svake grupper i samfunnet til hjelp. Det viste seg ikke minst under krigsårende 1914-18 da landet var rammet av matmangel og nød. Selv slottsparken ble da pløyd opp til potetåker på dronning Mauds befaling.

Etter 15 år på tronen hadde kongeparet klart å bygge et fundament som skulle vise seg å holde i perioden som kom etterpå, hvor en rekke europeiske kongehus gikk overende.

I dette programmet får vi møte H.M. Kong Harald, H.M. Dronning Sonja, forfatter Tor Bomann-Larsen, professor Øystein Sørensen, tidligere kulturminister Lars Roar Langslet.

Om serien
Historien om Norges kongehus utspiller seg gjennom elleve programmer. Konger for Norge starter novemberdagen 1905 da danske prins Carl satte sin fot i Christiania med sin hustru Maud, og tar oss med frem til vårt moderne kongehus med frigjorte og moderne tronfølgere som har valgt ektefeller fra folket.

Intervjuene er gjort av Anne Grosvold og kommentarene blir lest av Christian Borch.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Underholdning, 2005
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen, 23 04 78 01
Intervjuer: Anne Grosvold
Kommentarer: Christian Borch
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41