Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. september 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Svalbard – kun for spesialister

Biolog Kjell Tore Hansen og programleder Kari Toft tar seerne med Ut i naturen på Svalbard (Foto: NRK)
Biolog Kjell Tore Hansen og programleder Kari Toft tar seerne med Ut i naturen på Svalbard (Foto: NRK)
Svalbard er et vakkert stykke norsk natur, men den er ikke for alle. Bare de med originale overlevelsesstrategier takler permafrost, tynt jordsmonn og en svært kort vekstsesong. Plantelivet på Svalbard er ikke ruvende, men imponerende. Biolog Kjell Tore Hansen og programleder Kari Toft tar seerne med til den mektige øygruppen.

På arktiske Svalbard nytter det ikke å sløse med ressursene. Derfor ser for eksempel ikke løvetann på her ut som løvetann på fastlandet. Å produsere gulfarge ville kostet for mye. Men til gjengjeld blir ikke løvetann sett på som plagsomt ugress og luket vekk. Her blir alt som vokser vernet og hilst med glede.

Dekket av skog
En gang for lenge, lenge siden var det grønt og varmt på Svalbard. Det var den gang da øygruppen lå mye lenger sør på kloden vår, og var begrodd av store, varmekjære løvtrær. Nå finner vi spor etter denne tiden som fossiler og kull. Kari Toft har dratt til Svalbard på leting etter fortiden og funnet flotte avtrykk av store blader i kanten av isbreen. Men hun dro også langt inn i fjellet for å finne forkullede planterester. Det var en tidsreise på 100 millioner år!

Gås til besvær
Kari Toft var ikke alene om å fly til Svalbard i den lyse årstiden. For med lyset og snøsmeltingen får plutselig den fastboende svalbardrypa besøk av enorme mengder fugl som kommer til Svalbard for å hekke. En av de mange artene som kommer, er hvitkinngåsa. På Svalbard har den få fiender, og befolkningen hilser den like velkommen hvert år.

Men gåsa er ikke like populær overalt, spesielt ikke på Helgelandskysten hvor den mellomlander på sin ferd fra Skottland til Svalbard. På Helgelandskysten har bøndene en helt spesiell måte å få gjessenes transittopphold til å bli så kort som mulig.

Morsomme seervideoer
Har du lyst på en god latter? Få med deg Ut i naturens seervideoer, og historien om det iherdige ekornet som satser alt for å få tak i fuglematen – uansett hindringer.

Egenprodusert naturprogram
Programleder: Kari Toft
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt:Inger larsen tlf. 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Bilder (to med samme bildetekst)
Biolog Kjell Tore Hansen og programleder Kari Toft tar seerne med Ut i naturen på Svalbard (Foto: NRK)