Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. november 2003 kl 16.00 Megafon: Nils Petter Molvær

Åpne klanger, urbane rytmer

Nils Petter Molvær i
Nils Petter Molvær i "Megafon". (Foto: Stian Andersen)
Finnes det en "Nordic Sound"? I "Megafon" beveger vi oss inn i jazzens verden, med fokus på den delen som opererer i grenselandet mellom jazz og andre moderne urbane uttrykk. Musikkjournalist Leif Gjerstad og filmprodusent Steffan Strandberg følger med Nils Petter Molvær hjem til røttene på Sula og videre på konsertturné til Paris.

"Megafon" gir oss en verden av musikk, og etter sendingene med Lars Lillo-Stenberg og Leif Ove Andsnes er turen kommet til Nils Petter Molvær som tar oss med til Langevåg utenfor Ålesund. Der vokste han opp med bl.a. en klarinettspillende far som er blant veteranene i Ytre Suløen jazzensemble.

Nordisk, urbant
- Vi treffer Nils Petter i Oslo og følger med ham via Langevåg til Paris, forteller Leif Gjerstad. Vi tar spranget fra rolige, naturskjønne omgivelser til pulserende storbyliv, og hører hva han tenker om musikken og livet som musiker. I hvilken grad finner vi gjenklang fra nordisk natur i nordisk jazz, og hva legger Nils Petter, musikerkolleger og andre bransjefolk i uttrykket "Nordic Sound"?

- "Megafon" er ment å være et portrettprogram og en musikkdokumentar, påpeker Gjerstad og spør: - Hvor står musikeren Nils Petter Molvær i forhold til de nye trendene? Hvor går jazzen? Og – er båsen "jazz" relevant for ham?

"La Villette", Paris
I september deltok Nils Petter Molvær og bandet på jazzfestivalen "La Villette" i Paris, og i programmet får vi utdrag fra et konsertopptak derfra.

Internasjonalt slo Molvær gjennom i 1997 da han kom med debutalbumet KHMER. Det solgte i over 100 000, og har siden etablert Molvær som en av våre fremste artister på den globale arenaen.

Men suksessen kom først etter at han hadde spilt på andres plater i mange år. Ikke minst som medlem av Masqualero, sammen med blant andre Arild Andersen som vi også møter i programmet. Andre musikere som dukker opp, er Arne Nordheim, Karin Krog, Erlend Skomsvoll (Come Shine) og Martin Revheim (drev jazzklubben Blå i Oslo, nå leder for Kongsberg Jazzfestival).

Nils Petter Molvær spilte i forskjellige lokale band i tenårene, gikk runden på bass, trommer og keyboards før han fant sitt instrument – trompeten. Etter et par år med formell utdannelse på konservatoriet i Trondheim, reiste han til Oslo i 1981 for å bli profesjonell musiker.

I dag er Nils Petter Molvær en inspirasjon for en ny garde av unge musikere.

Egenprodusert program
Regi: Steffan Strandberg
Research og programledelse: Leif Gjerstad
Prosjektleder: Ida Simonsen
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57