Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 7. mai 2005 kl 12.55 Norske filmminner: Det kunne vært deg

Ekteskapsforviklinger

Henki Kolstad og Wenche Foss i
Henki Kolstad og Wenche Foss i "Det kunne vært deg". Foto: Utlånt av Norsk Film AS
Til å begynne med er Maisen og Pompen lykkelige og nygifte, og deres vennskap med naboen, sjarmøren Cornelius, blir bare bedre og bedre. Men etter to år skranter ekteskapet, og i beste mening trer Cornelius til med en hjelpende hånd. Da begynner forviklingene.

"Det kunne vært deg" hadde première på norske kinoer i 1952 og ble straks utropt til årets norske film. En rekke av Norges fremste skuespillere bidro til suksessen.

I tillegg til de fire hovedrolleinnehaverne Wenche Foss, Inger Marie Andersen, danske Ebbe Rode og Henki Kolstad, som også står som regissør, finner vi Jack Fjeldstad, Willie Hoel, Nora Brockstedt og Per Asplin i mindre roller.

Haltende ekteskap
Maisen (Inger Marie Andersen) og Pompen (Henki Kolstad) er nygift og på vei hjem etter vielsen. Pompen, som har fått alle klodrianers egenskaper i gudegave, har mistet nøkkelen, og brudeparet må ringe på hos naboen Cornelius. Det er begynnelsen på et langt og varmt vennskap.

Cornelius er en hardbarket ungkar, med en ny og lekker venninne hver dag. Som han selv uttrykker det: "Jeg har alltid svermet mer for avskårne blomster enn for potteplanter." Nå har han falt for Ingrid (Wenche Foss), men klarer snart å såre henne slik at hun reiser fra ham.

I mellomtiden er Maisen og Pompens ekteskap begynt å halte. Cornelius ser at noe må gjøres og arrangerer en middelhavstur for Maisen slik at paret kan få tenkt gjennom tingene på hver sin kant. Det Cornelius imidlertid glemmer er, i følge filmens programhefte fra 1952, at "to års vaneekteskap har gjort Pompen og Maisen modne for det feiltrinnet som de fleste mennesker kan komme til å begå, hvis omstendigheter og anledning sammensverger seg for å bringe dem til fall."

Og selvfølgelig dukker nå både anledning og omstendigheter prompte opp. Med et beskt smil ordner skjebnen det til og med slik at Pompens feiltrinn skjer med Ingrid. Maisen på sin side treffer en ung amerikaner ombord og oppdager litt for sent at en uskyldig flørt kan føre til problemer.

Lystspill
"En festlig og humørfylt underholdningsfilm. "..."...den morsomste filmen som er laget i Norge", skrev Arbeiderbladets anmelder da filmen hadde premiere, mens VG mente at "Den står der og er bare morsom og vittig, og det hele ligger i replikkene og bildene. "..."...så har den tempo, ikke et øyeblikk blir vi sittende fast i noe slags sirup- eller annet klister".

"Det kunne vært deg" bygger på et lystspill av Karl Ludvig Bugge. Stykket hadde urpremière 6. februar 1951 på Centralteatret og er også blitt spilt blant annet på Den Nationale Scene, Trøndelag Teater og Rogaland Teater.

Norsk spillefilm fra 1952
Regi: Kåre Bergstrøm og Henki Kolstad
I rollene: Henki Kolstad, Inger Marie Andersen, Wenche Foss, Ebbe Rode
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36