Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. oktober 2001 kl 22.00 Dok22: Dok22: Willy Brandt - visjonær og omstridt

Portrett av forbundskansleren

Willy Brandt - (Foto: ZDF Enterpr.)
Willy Brandt - (Foto: ZDF Enterpr.)
Forbundskansler Willy Brandt var uhyre populær blant folket, men han kunne også være kort, røff og ekstremt nærtagende. Ingen annen kansler er blitt elsket og hatet så mye på samme tid. Kveldens dokumentar byr på ukjent filmmateriale som viser blant annet den unge eksilpolitikeren i 1944.

Som forbundskansler var Willy Brandt var svært forskjellig fra sin forgjenger Kurt Georg Kiesinger. Verden glemmer aldri bildet av Brandt idet han kneler foran Warsawa-ghettoens monument, en gest som samtidig var et dramatisk uttrykk for en ny politisk linje. Brandts vilje til å normalisere forholdet til Øst-Tyskland førte til mange stormfulle konfrontasjoner i Forbundsdagen.

Allerede i 1961, noen år før han ble forbundskansler, og det året Berlinmuren ble reist, utmerket han seg med sin holdning.

Energisk og sårbar
Som kansler var Willy Brandt ikke ulik sin store samtidige, president John F. Kennedy. I likhet med sin amerikanske kollega personifiserte han en utrettelig energi, sensitivitet, men også sårbarhet. Brandt var en av de få politikere som også medga at han hadde sine svake sider.


Originaltittel: “German Cancellors – Men of Power”
Produksjon: ZDF Enterprises
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Willy Brandt - (Foto: ZDF Enterpr.)