Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 22. juni 1999 kl 19.30 Alvars assistenter

Alvars assistenter (t)

NRK2 tirsdag 22. juni kl 19.30
Alvars assistenter

Alvar Aalto på hjemmebane

NRK2 byr på et portrett av den finske arkitekten Alvar Aalto sett fra hans hjemsted. Romansen med arkitekten Elsa Makinen kobles med oppførelsen av et sagnomsust kommunehus - på ekte arkitektvis.
Den lille byen Saynatsalo er Alvar Aaltos hjemsted.
- Han var en folkets mann, han Alvar Aalto, sier sambygdingen Eemil Poutiainen om den verdensberømte arktiekten.
- Vi legger bort Helsingfors-titlene, vi er som man er her på landet, sa Aalto til sin mangeårige gårdsgutt og hans hustru.

Kommunehus og romantikk
Poutiainen og andre folk lærte å kjenne en uoffisiell, sjarmerende Aalto på femtitallet, da det lille, \"røde\" Saynatsalo slo stort på det og bestilte sitt kommunehus av Aalto.
Ved siden av byggingen av kommunehuset fikk bygdefolket følge med på romansen, som senere førte til hans andre ekteskap, med den unge kvinnelige arkitekten Elsa Makinen, eller Elissa Aalto.
Sammen med henne fikk Aalto et nytt liv, som konkretiserte seg i Eksperimenthuset i Muuratsalo, parets første hjem sammen.

En mengde historier
I Saynatsalo står fortsatt et av Aaltos beste arbeider - kommunehuset. Eksperimenthuset er også blitt tilgjengelig for allmennheten.
På folkemunne lever også en mengde historier om Aalto, endel av stedets levende fortellertradisjon. Et annerledes bilde av Alvar Aalto står fortsatt sterkt i Saynatsalo.
NRK2 tirsdag kl 19.30

Finsk produksjon YLE/TV2
Produsent Eila Tiainen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83