Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. oktober 2010 kl 20.05 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Milliardær i forkledning?


Ola Braanaas er ikke som andre rikinger. Han er søkkrik, men bor i en husmannsstue på Svinøyna, en liten holme ved innløpet til Sognefjorden. Derfra, fra et rom på to ganger to meter, administrerer han den største fiskeoppdretten i Sogn og Fjordane.

I tillegg til å bo alene i den ombygde husmannsstuen har han også brukt 35 millioner på berge en gammel handelsstand fra forfall. Pengene får han neppe tilbake. Selv mener Ola at det er bedre å bruke pengene på kultur og på noe som varer, enn å rote de vekk på børsen.

Dyslektiker
Ola bestemte seg for å satse på fiskeoppdrett tidlig. -"Eg har dysleksi, og då eg strauk i tysk, skjønte foreldra mine at eg ikkje kunne bli akademikar, slik dei sjølve var." Da måtte det bli enten jordbruk eller fiske. Ola startet på landbruksskole og kom med i det første kullet som fikk opplæring i havbruk. Det var alt han trengte, for forretningstalentet kom inn med morsmelka.

-"Det kan ha sine fordelar å ha dysleksi, for då kompenserer ein for dårleg lesedugleik med å utvikle andre evner og andre sider av sanseapparatet," hevder Braanaas. I dag sitter han på opp mot tjue konsesjoner, spredd rundt om på kysten av Sogn og Fjordane. Disse administrerer han fra den lille holmen i Gulen kommune. For med bredbånd og mobildekning har man alt man trenger. I tillegg til hyggelig selskap fra en hund, en katt og en flokk villsauer!

Om serien
Den folkekjære programlederen Oddgeir Bruaset har nok en gang funnet frem til herlige einstøinger og personligheter langt utenfor allfarvei. I den åttende sesongen av "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" drar Bruaset til den nedlagte flyplassen på Værøy i Lofoten, den veiløse gården Aldal i Hordaland og han besøker en gammel husmannsstue på en holme i havet, Svinøyna i Gulen. Bruaset finner også frem til den mest folketomme havgrenda Hasfjord i Finnmark, en av de høystliggende gårdene i Norge og de eneste fastboende på Nordre Sandøy i Hvaler.

Egenprodusert dokumentarserie i 7 deler (2010)
Programleder: Oddgeir Bruaset
Prosjektleder NRK: Hallstein Vemøy
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no